L'exconseller de Presidència Jordi Turull ha afirmat aquest divendres en una entrevista a TV3 que la "persecució" del Tribunal de Comptes contra 41 alts càrrecs de la Generalitat mostra "maldat i incompetència" per part d'aquest organisme. Entre els citats a declarar el proper 29 de juny per, presumptament, haver comès irregularitats comptables en matèria d'acció exterior a través del Diplocat, hi figura el nom de Turull. En aquest sentit, el també vicepresident de Junts ha explicat que a ell no li van notificar que estava citat i que ho va saber perquè ho va llegir a la premsa.

De fet, Jordi Turull ha manifestat que no entén que l'hagin citat perquè "em carreguen les despeses en Acció Exterior del 2011 al 2017 quan jo no vaig formar part del Govern d'Artur Mas i quan vaig ser conseller de Presidència —del juliol a l'octubre de 2017— no tenia cap competència en Exteriors". Amb aquesta causa i les altres que hi ha obertes contra l'independentisme, Turull no veu clar que s'obri una nova etapa política entre l'Estat i Catalunya, sinó que caldrà "explorar si s'obre, ja que el mateix dia que es reuneixen els presidents, nosaltres estem citats pel Tribunal de Comptes".

Aquesta instrucció que investiga l'execució de les polítiques i despeses d'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i 2017 també ha demanat que compareguin altres polítics destacats com Carles Puigdemont, Artur Mas, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Neus Munté, Francesc Homs, Andreu Mas-Colell —que ha rebut el suport de prestigiosos acadèmics d'arreu del món després que el seu fill exposés el setge que estava patint el seu pare— o els delegats catalans a l'exterior d'aleshores. Fins ara, ja s'han hagut d'avalar 8,6 milions d'euros, però es calcula que la xifra podria arribar als 35 milions.

Indults: "Es donen per context i no per convicció"

Dos dies després d'haver rebut l'indult, Jordi Turull ha valorat aquesta mesura de gràcia com "un gest molt petit" perquè "encara hi ha 3.000 persones represaliades", però reconeix que "sortir de la presó" els fa estar contents per les seves famílies. Sobre el motiu pel qual el govern espanyol els ha concedit, l'exconseller de Presidència apunta més "al context" que al fet que siguin "per convicció". "Els indults es produeixen pels nombrosos avisos i derrotes que ha patit l'Estat espanyol a Europa".

Preso Politics indult Lledoners Jordi Turull Estelada - Sergi Alcàzar

Jordi Turull, canta l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors, al final de l'acte davant del centre penitenciari de Lledoners. / Foto: Sergi Alcàzar 

Jordi Turull també ha subratllat que aquesta mesura de gràcia no condicionarà les seves "conviccions i idees" i descarta que sigui "un problema" que l'indult estigui condicionat a no cometre cap delicte greu durant sis anys: "Personalment, no em resulta problemàtic haver de complir això, perquè 55 anys que no en cometo cap". El vicepresident de Junts ha expressat que es resisteix "a viure amb por" i que "res" condicionarà la seva activitat política.

Reivindica "actualitzar" el full de ruta

Preguntat per les diferències entre ERC i Junts sobre com materialitzar la independència, Turull sosté que "hi ha un acord de Govern que deixa clar que s'ha de veure com funciona la taula de diàleg i, en cas que no vagi bé, no es descarta cap via que sigui democràtica i pacífica". L'exconseller creu que "quan hi ha unitat, és quan superem més adversitats" i aposta per "reunir-se per acordar una actualització del full de ruta sense pressions mediàtiques".

Jordi Turull també s'ha referit als exiliats i ha afirmat que té "moltes ganes d'abraçar-los" i que "aviat" es trobaran amb ells. Respecte a una reunió entre Puigdemont i Junqueras, el vicepresident de Junts ha asseverat que el faria "molt feliç" que els dos es veiessin per "tornar a posar fil a l'agulla", tot i que ha explicat que els dos líders han seguit parlant mentre el president d'ERC era a la presó i Puigdemont, a l'exili.

 

Imatge principal: Jordi Turull, en l'acte a Lledoners després d'haver rebut l'indult.  / Foto: Sergi Alcàzar.