Primera intervenció pública del conseller Jordi Turull des de la presó. Aquest dissabte al matí, després d'una autorització d'última hora de la JEC​, el candidat de JxCat per Lleida el 28-A ha pogut intervenir en un míting a la Seu d'Urgell per videoconferència. Aquesta és també la primera intervenció d'un dels presos en un acte polític, ja que tant Oriol Junqueras com Jordi Sànchez van aparèixer en rodes de premsa.

A través de la pantalla, ha fet una crida a votar la seva formació per enviar un missatge "a l'Estat i al món" que l'independentisme té la "voluntat de culminar l'1-O" i que "no va ser una foguerada". "Era la determinació d'un país per esdevenir lliure", ha defensat Turull, reivindicant JxCat com "l'esperit de l'1-O" que té intenció de dur a Madrid aquell mandat.

De fet, Turull s'ha referit a la seva candidatura com "la millor manera de demostrar que són més fortes les conviccions que la repressió de l'Estat" i ha cridat a no caure en "el desànim i la resignació". Ha apel·lat a l'esperit que va fer possible l'1-O: "Unitat, transversalitat i determinació".

En aquest sentit, ha demanat "no defallir" i "no apostar pel mal menor" de cara a les properes eleccions espanyoles. "Només depenem de nosaltres, o ho fem des d'aquí o ningú ho farà per nosaltres des d'allà", ha avisat, defensant no fixar-se en càlculs postelectorals "que distreuen del principal objectiu, que és omplir les urnes".

Un Turull visiblement emocionat ha fet una intervenció de prop d'un quart d'hora. El poc marge de temps amb què la JEC ha autoritzat la seva intervenció ―poc més de 30 minuts― ha complicat l'emissió, que s'ha hagut d'organitzar ràpidament i ha patit alguns problemes tècnics al principi. A més, l'òrgan electoral havia establert una franja de només mitja hora per al discurs de Turull, que s'ha vist reduït perquè ha començat més tard del previst.

Tot i això, les seves paraules han estat rebudes amb il·lusió per part dels líders de la candidatura de JxCat i dels assistents a l'acte de la Seu. A la cita, també hi era el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha assegurat que el seu partit "no perdrà el temps en monarquies ni repúbliques espanyoles" perquè "sempre s'han acabat girant en contra" de Catalunya.

Per això, ha cridat a votar "per la independència i la república" a través de JxCat, qui ha definit com "els candidats del president Puigdemont".