Jordi Turull va ser el tercer acusat a declarar davant el Tribunal Suprem en el judici de l'1-O. Un cop s'ha sotmès a les preguntes de totes les acusacions i la seva defensa, l'exconseller de la Presidència i actual diputat de JxCat concedeix a l'ACN la seva primera entrevista després de respondre davant el magistrat Manuel Marchena.

Té molt clar que el judici serà dur, però encara està més segur del que ha declarat. "M'he quedat molt tranquil amb mi mateix. He pogut parlar, defensar-me i acusar", assegura satisfet, alhora que assenyala el paper dels fiscals i el seu argumentari quan diu que "la fiscalia, com més parla, més en evidència queda".

A més, encara sobre el judici, es mostra "segur" que el Suprem està extremant les precaucions perquè té por que la justícia espanyola pugui sortir mal parada pel tracte donat als presos jutjats. "Ho tenen molt present. El problema és que això, aquest procés judicial, ja ve viciat de fàbrica, d’inici. El mal ja està fet i ho contamina", afirma.

L'exconseller aborda les perspectives de les eleccions espanyoles del 28-S, i reclama "unitat, unitat i unitat" entre JxCat, la Crida i el PDeCAT. Del resultat d'aquests comicis, Turull n'espera poca cosa. De fet, davant la possibilitat d'un gir a la dreta en l'executiu espanyol, creu que la condició de presos dels processats per l'1-O sí que podria sortir "perjudicada, per les ganes d’escarment i venjança, i no de justícia".

Però, tot i això, no té clar que un nou govern de Pedro Sánchez i el PSOE sigui gaire millor. "Al matí diu una cosa i a la tarda la contradiu. És imprevisible què farà. Passa de votar el 155, a criticar-lo. De parlar de diàleg a no voler ni escoltar-nos sobre l’autodeterminació".

A continuació, l'entrevista completa, amb les respostes de Turull des de Soto del Real:

Tem que un resultat electoral del 28-A que propiciï un govern de dretes pot perjudicar-los en el judici o en les condicions com a presos?

Més encara? El judici espero que ja hagi acabat. Tot i així, es va pactar entre PSOE i PP allò per la porta del darrere. La condició com a presos sí que ens podria perjudicar, per les ganes d’escarment i venjança, i no de justícia.

Si continua Sánchez, confia que després de les eleccions reprendria el diàleg amb la Generalitat i els independentistes? Creu que hauria de concretar si ho faria i com abans del 28-A?

No ho sé. Al matí diu una cosa i a la tarda la contradiu, això sí, molta paraula maca, buida de contingut. És imprevisible què farà. Passa de votar el 155, a criticar-lo. De parlar de diàleg a no voler ni escoltar-nos sobre l’autodeterminació.

Quin paper poden tenir els presos durant les campanyes electorals del 28-A i el 26-M? Vostè s'hi veu com a possible cap de llista? En un lloc simbòlic?

Nosaltres estem per ajudar en el que es consideri que sigui més oportú. Ajudar i no fer nosa. No ens toca a nosaltres dir-ho. Estem molt agraïts i estem a disposició pel que calgui. 

Sànchez, Rull, Forn i vostè mateix van instar les bases del PDeCAT a fer-se fundadores de la Crida. Creu que aquesta plataforma hauria de presentar-se a les eleccions espanyoles, i sota quina marca?

La meva aposta és molt clara: unitat, unitat i unitat. I a partir d’aquí la resta és senzill. El nom farà la cosa. 

I pel que fa a les eleccions europees?

Exactament el mateix.

Una llista de JxCat a Barcelona amb Forn de número u, Artadi de dos i Munté de tres pot aspirar a guanyar les eleccions municipals?

Això seria el 'Dream Team' i pot aspirar a tot. És garantia no només per poder guanyar sinó de governar de forma excel·lent. És un equip de luxe per Barcelona. 

Des de la seva arribada a Soto del Real, com es troba d'ànims? Estar junts a diari és un element psicològic positiu, o el fet que sigui al Suprem acaba fent que sigui més dur que quan estaven a Catalunya?

És molt diferent abans o després de declarar. El cap, abans de declarar, sempre el tens allà mateix. El canvi de presó, nous criteris dels funcionaris, horaris i dinàmiques diferents sempre es fan feixugues.

Té la sensació que el Tribunal Suprem extrema les precaucions perquè tem que quan recorrin a Europa pugui sortir malparat pel tracte donat als presos?

N’estic segur que el tema d’Europa el tenen molt present. El problema és que això, aquest procés judicial ja ve viciat de fàbrica, d’inici. El mal ja està fet i ho contamina.

Un cop ha passat l'interrogatori, se sent satisfet d'haver optat per respondre les preguntes de la fiscalia a diferència del que ha fet altres dels acusats que ja han declarat?

Sí, m’he quedat molt tranquil amb mi mateix. He pogut parlar, defensar-me i acusar. La Fiscalia, com més parla, més en evidència queda. 

Confia que, després de les seves explicacions, a l'espera de la fase de proves i testimonis, el tribunal es pot moure per sentenciar uns fets diferents als que sol·licita el ministeri públic?

Espero que sí. Queda clar que el relat de violència és tan delirant que de fet no pregunten gairebé res.

Ha afirmat que la declaració del 27 d'octubre era "política". Admet que l'independentisme no tenia plans després de l'1-O?

He dit que va ser l’expressió d’una voluntat política que respon al sentit majoritari del poble de Catalunya. L’independentisme no tenia ni té plans en el terreny de la repressió virulenta de l’Estat. En el terreny de la política estàvem perfectament a punt. Ho estàvem i ho estarem per esdevenir.