El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha donat el tret de sortida de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada, al Conflent, amb una intervenció en què ha volgut reiterar que el seu partit es va marcar com a objectiu al congrés del juliol recomençar i ha fet una crida al món de l'independentisme a sumar-s'hi. Així, Turull ha afirmat que "la gent no es mobilitzarà" mentre els polítics s'estiguin llençant els plats pel cap i, tot i que ha rebutjat referir-se directament a ERC, ha dit que creu en la unitat política i social. "Si hi ha la social, la política acaba venint", ha assegurat, tot afegint que "ens hem d'asseure per definir la partitura tots els que vulguem recomençar per culminar la independència".

Voluntat de tornar a portar la iniciativa

Aquestes declaracions de Turull tenen lloc coincidint amb el cinquè aniversari dels atemptats del 17-A, quan ell era el conseller de Presidència del Govern, motiu pel qual ha volgut enviar un missatge de record a les víctimes a través de les xarxes socials, demanant també que s'esclareixin els fets. A més, però, aquest 2022 també es compleixen 5 anys des de la celebració del referèndum de l'1-O, un moment que s'hauria d'aprofitar, considera Turull, per a recomençar. "Després de cinc anys d'anar aguantant la repressió i una acció unilateral de l'estat espanyol perquè reculem en tot el que vam poder avançar, hem de recomençar", ha dit el secretari general, assegurant que això implica "tornar a portar la iniciativa, enfortir els actius que ens van fer guanyadors de l'1-O i reduir els passius que no ens van permetre sostenir la declaració unilateral d'independència". 

Ara bé, per aconseguir aquest objectiu, Turull considera imprescindible que torni la unitat a l'independentisme: "O ens en sortim plegats per culminar el procés cap a la independència o ens penjaran per separat i crec que cal anar a l'una per fer força. La determinació de la gent és clau perquè ens en puguem sortir", ha afirmat.

Suport a Laura Borràs com a presidenta del Parlament 

Sobre la gran polèmica generada per la suspensió de Laura Borràs, amb qui Turull va arribar a un acord per codirigir Junts, ella com a presidenta i ell fent de secretari general, el polític ha insistit que, pel seu partit, la presidenta del Parlament és Laura Borràs i no en proposaran cap altra per substituir-la. "Aquesta va ser la nostra proposta, que en el seu moment va sortir votada. Ara altres forces polítiques l'han suspès, però nosaltres no canviarem", ha assegurat, davant les peticions que ha fet arribar ERC, a través de l'actual presidenta en funciona, Alba Vergés, perquè Junts proposi un nou nom per presidir la cambra catalana.