Junts per Catalunya es desmarca. Des del seu compte oficial de Twitter aquesta formació ha manifestat el rebuig als crits que s'han sentit aquest mateix matí durant l'acte que ha commemorat els cinc anys de l'atemptat del 17 d'agost de 2017. I és que, com cada any, a l'indret on la furgoneta va aturar-se durant el seu recorregut per la Rambla, familiars de les víctimes i representants polítics s'han aplegat per homenatjar-los i realitzar una ofrena floral en record dels 16 morts i les desenes de ferits.

En aquesta ocasió, però, l'acte ha comptat amb uns altres protagonistes sorpresa. I és que en un dels laterals, a pocs metres de l'espai on es feia l'acte, s'hi han aplegat prop d'un centenar de manifestants que han volgut evidenciar el seu descontentament amb les investigacions que s'han fet fins ara sobre els atemptats. Entre altres incògnites, encara planegen les declaracions de l'excomissari José Manuel Villarejo, en què afirmava que el CNI volia fer un "petit ensurt" a Catalunya abans del referèndum de l'1 d'octubre. Davant aquesta informació, que en cap moment s'ha arribat a resoldre, els manifestants han fet alguns crits a l'inici de l'acte i durant la lectura del parlament per reclamar saber "tota la veritat" dels atemptats. També han mostrat cartells en què es llegia 'Exigim responsabilitats' i 'Falsa bandera'.

Uns instants després ha començat el minut de silenci, que inicialment s'ha pogut fer sense problemes, però al cap d'uns segons un dels manifestants ha trencat el silenci per recordar les paraules de Villarejo sobre el "petit ensurt" als catalans, i ha afegit amb un fort crit que "l'estat espanyol és un Estat d'assassins". Altres manifestants s'han sumat i aviat s'han reiniciat les proclames crítiques amb el govern espanyol. Aquestes també s'han dirigit directament a alguns representants polítics, entre els quals hi havia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de la Generalitat, Pere Aragonès; i la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. Ha estat precisament Borràs qui, un cop ha acabat l'acte, s'ha apropat per saludar-se amb alguns dels manifestants que li han volgut compartir el seu escalf.

Però malgrat aquesta mostra de suport de Borràs, la formació ha volgut deixar clar que no ha vist bé la forma en què els activistes s'han expressat, ni el context en què ho han fet. Davant dels fets, Junts per Catalunya ha assenyalat la seva disconformitat amb l'incident. "Junts reitera el seu suport a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils i els seus familiars", ha afirmat la formació per Twitter. "Per aquest motiu, volem expressar el més enèrgic rebuig a la interrupció del minut de silenci d'avui a la Rambla de Barcelona". Per la seva banda, el diputat de Junts Francesc de Dalmases, des d'una possició diferenta, ha compartit un vídeo de la presidenta suspesa i li ha donat les gràcies per ser a l'acte d'homenatge.

Jordi Sànchez i ERC, també en contra

L'ex secretari general de Junts Jordi Sànchez s'ha pronunciat en una línia similar, criticant a Borràs i lamentant els fets i afirmant que "no hi hauria d'haver hagut cap més protagonisme que el dels familiars de les víctimes". "No era el lloc ni per trencar el minut de silenci ni el moment per buscar protagonismes polítics. Així no!", ha manifestat per Twitter. I el líder d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, també ha utilitzat les xarxes socials per titllar de "miserable" no haver respectat el minut de silenci. "I treure'n rèdit polític és despreciable. No en el meu nom", ha afegit amb contundència.