El debat sobre la immigració ha confrontat de nou Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Després que aquesta setmana els juntaires hagin acordat amb el PSOE la delegació integral de competències sobre aquesta matèria, el Govern dels republicans creu que es tracta d'una "cortina de fum" i ha afirmat que el discurs de Junts en aquesta qüestió suposa "fer-li el joc a l'extrema dreta". Durant la seva intervenció al consell nacional que Junts celebra aquest dissabte al Morell (Tarragonès), el secretari general del partit, Jordi Turull, ha carregat contra les acusacions d'Esquerra Republicana: "Això d'acusar-nos de xenòfobs perquè volem abordar aquest tema és indigne, i aviso que no ens acomplexarem. El nostre país, com totes les democràcies europees, ha d'ocupar-se d'aquesta qüestió i algú que es diu independentista no pot defugir dels reptes de país ni de tenir més competències per una qüestió de comoditat". Després d'aquesta afirmació, tots els consellers nacionals s'han aixecat per aplaudir-lo dempeus.

En aquesta línia, Turull ha defensat que, com a partit, no defugiran de la possibilitat d'"assumir una política d'estat en matèries fonamentals per a un país". Per tot plegat, el secretari general juntaire creu que Catalunya "ha de tenir una política nacional d'immigració, agradi o no, i que respongui a les necessitats del país en termes de cohesió social, benestar, progrés o temes lingüístics". Novament, i davant les crítiques que Junts ha rebut dels partits d'esquerres, Jordi Turull ha asseverat que "l'augment de la ultradreta a Europa és, en part, per culpa dels partits que defugen aquest debat".

"No actuar contra els multireincidents posa en perill la convivència"

Per això, i després de l'acord amb el PSOE per la delegació de competències, Turull ha advocat per aprofitar l'acord i ha apuntat contra qui sembla que "deixi de banda tenir més competències per una qüestió de comoditat". "Nosaltres tenim vocació i ambició de Govern. Segurament hi ha qui té només vocació i ambició de poder", ha assenyalat, en referència a ERC. En aquesta línia, ha fet al·lusió a les queixes dels alcaldes del Maresme contra els multireincidents i ha deixat clar que cal actuar-hi: "Volem abordar els temes de seguretat i delinqüència. No actuar contra els reincidents, faci 15 dies que estan aquí o faci vuit generacions, posa en risc la convivència i ens hi juguem la cohesió social".

Turull afirma que Junts són "més independentistes" amb cada votació al Congrés

Al llarg del seu discurs al consell nacional (màxim òrgan del partit entre congressos), el secretari general de Junts ha fet balanç del "paper clau i decisiu" que el partit té en un moment "també clau i decisiu respecte a la relació amb l'Estat i la resolució del conflicte polític". Sobre aquesta qüestió, Jordi Turull ha sostingut que "ser determinants a Madrid no ha fet Junts menys independentista", ans al contrari: "A cada votació i intervenció som més independentistes". Turull ha fet una defensa vehement de la manera de negociar a Madrid: "Ja vam avisar que res tornaria a ser igual i ens vam comprometre al fet que l''a canvi de res' passés a la paperera de la història". "Aquesta setmana ho hem tornat a demostrar: ja ho vam fer amb els acords per la Mesa i la investidura, amb el català sent oficial al Congrés i amb el camí irreversible perquè la llengua sigui oficial a la Unió Europea, amb les dues comissions d'investigació en camí, amb la tramitació de la llei d'amnistia i amb les reunions periòdiques a l'estranger amb un mecanisme de verificació i mediació internacional", ha afegit.

Paral·lelament, i fent al·lusió als diversos acords, Turull ha indicat que "ara sí que el retorn del president Puigdemont i dels exiliats es pot visualitzar a l'horitzó, encara que els faci molta coïssor". Novament, ha aprofitat per criticar l'estratègia d'Esquerra Republicana: "Nosaltres no hem sortit renunciats de casa i això et permet anar molt més lluny. Els qui volen minimitzar els resultats de tot això que s'està produint són els que han optat per la resignació, i això ens porta a la residualització del país". El dirigent ha encoratjat els presents a "no desentendre's dels problemes que afecten la societat, actuar amb mentalitat d'estat i no defugir dels reptes del país": "Ens mou més ser útils que ser importants", ha subratllat. Per tot plegat, ha reivindicat Junts com a "alternativa" a un Govern "esgotat": "No jugarem al desprestigi de les nostres institucions, i per això cal un canvi radical".

Les paraules de Jordi Turull es produeixen la mateixa jornada en què el consell nacional del partit ha aprovat amb el 99,5% de vots, la celebració d'una convenció nacional sobre el fet migratori per tal de definir el discurs del partit en aquesta carpeta. La proposta de resolució, de la sectorial de Migracions, Arrelament i Ciutadania, planteja que si Junts "aspira a ser la força política central a Catalunya [...] no pot seguir obviant un debat necessari", i que d'aquest espai n'han de sortir amb "propostes valentes, assenyades, reals i útils". El text també alerta del creixement del "nacionalisme xenòfob català" i fa una crida a aturar-ho: "Tenim l'obligació moral i política d'evitar que aparegui un equivalent a Vox que parli en català i que es reivindiqui com a força sobiranista aparentment al servei i en defensa d'un poble català definit de forma estreta". El document preveu la convenció per al segon semestre de l'any, però fonts del partit apunten que és molt possible que la seva celebració s'avanci en el calendari. De fet, abans d'aquesta convenció, es preveuen quatre trobades prèvies de gent de la formació i experts de fora de Junts per treballar en el document final. D'altra banda, el consell nacional també ha aprovat amb un suport del 88,5% tirar endavant un 'corredor' per tal d'incorporar els independents que van presentar-se amb Junts a les eleccions municipals com a afiliats de ple dret des d'ara mateix. Es calcula que van ser uns 3.000 els independents que van concórrer amb els juntaires a les locals. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!