A l'últim minut, ha entrat un nou escrit de Junts per Catalunya. Mentre la Mesa del Parlament es trobava reunida per a debatre la petició de reconsideració contra la suspensió de Laura Borràs com a presidenta de la cambra, el partit ha entrat un text per a actualitzar l'anterior. Ho han fet per a afegir en la fonamentació jurídica la resolució de les Nacions Unides, que aquests dimecres censurava Espanya per haver retirat els drets polítics als presos independentistes sense haver-hi condemna. Des de Junts veuen clars els paral·lelismes, però previsiblement serà tombada amb els mateixos vots que van acordar la seva suspensió: ERC, el PSC i la CUP.

 

En la nova petició de reconsideració, que actualitza la registrada el passat 16 d’agost, Junts sosté que “resultaria paradoxal que, així com en el dia d’ahir el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides va concloure sobre la violació dels drets reconeguts a l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics el dia de demà acabi reconeixent que el propi Parlament de Catalunya, per mitjà de la seva Mesa, ha violat els mateixos drets a la Molt Honorable Laura Borràs i Castanyer”. I conclouen: “Del dictamen és evident que les mateixes conclusions són aplicables a Laura Borràs, per la qual cosa entenem que la Mesa ha de reconsiderar la seva decisió”.

 

En els mateixos termes s'ha expressat l'advocat de la presidenta, Gonzalo Boye, a través de les xarxes aquest dijous al matí: "Tan greu és el que va fer Llarena aplicant l'article 384 bis de la LECrim com el que s'està fent amb l'article 25.4 del reglament del Parlament de Catalunya. No existeix cap diferència perquè la vulneració del Pacte sorgeix de la privació de drets, no del presumpte delicte".

En canvi, des d'ERC rebutgen aquest argument. Preguntat sobre la qüestió en una atenció als mitjans a Ginebra, el president Pere Aragonès subratllava aquest dimecres que el cas dels diputats presos i el de Laura Borràs no són comparables. En aquest sentit, el president de la Generalitat sostenia que "els diputats catalans que avui han rebut el reconeixement de l'ONU van ser perseguits per haver portat a terme l'1-O i el seu compromís amb l'autodeterminació, mentre que la investigació que s'està duent a terme respecte a la diputada Laura Borràs és per un presumpte delicte de corrupció". I insistia a separar-ho: "Precisament per ser clars a nivell internacional en la lluita contra la repressió, s'ha de separar una qüestió de l'altra".

Aquest dijous al matí es reuneixen la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament per a debatre la petició de reconsideració presentada per Junts contra la suspensió de Laura Borràs. Aquesta demanda previsiblement serà tombada amb els vots d'ERC, el PSC i la CUP, els mateixos que van acordar en el seu dia la suspensió.