El land de Turíngia ha trencat definitivament el pacte que alguns partits van fer amb el partit ultra AfD, i ha reescollit com a president el pro-català Bodo Ramelow, de Die Linke.

Ramelow ha estat escollit amb els vots de l'SPD i els Verds, en la tercera volta (42 vots), com a únic candidat, en una votació a la qual hauria ajudat finalment la CDU d'Angela Merkel, perquè s'han registrat 20 abstencions. L'AfD ha votat en solitari contra Ramelow, i també ho ha fet un diputat no identificat (23).

Tot indica que el nou govern mantindrà l'estabilitat amb alguna mena de suport dels democristians fins a les eleccions de l'any vinent, que inclourà la votació a curt termini dels pressupostos.

Ramelow es va significar pel suport que va donar al president a l'exili, Carles Puigdemont, durant la seva estada forçada a Alemanya el 2018, després de ser detingut i empresonat. El va rebre personalment i fins i tot va convidar a la recepció de Turíngia a Berlín, on van assistir membres del govern alemany, com la ministra de Justícia, Katarina Barley. La presència de la ministra va ser comentada perquè en aquell moment el Tribunal d'Schleswig-Holstein estava deliberant sobre l'extradició o no de Puigdemont.

"Felicitats a Bodo Ramelow per la reelecció com a president de Turíngia", ha indicat Puigdemont aquesta tarda.

Aquest és el vídeo del corresponsal de TV3, Oriol Serra, de la recepció de Turíngia a Berlín fa dos anys, on Ramelow va convidar Puigdemont en dels moments més difícils del seu exili.