Viatge amb AVE i dues nits d’hotel pagades. És el que reben els apoderats del PP que venen de fora de Catalunya i que s’han estat al Centre Cívic de Balàfia (foto), un col·legi electoral en un barri entre popular i de classe mitjana de la capital del Segrià. Entre els apoderats presents des de primera hora, dos són de Huelva, una de Guadiana del Caudillo (Badajoz) i una altra de Conca, segons han confirmat per separat dos apoderats de JuntsXCat al mateix col·legi.

A migdia s’hi han afegit tres apoderats populars més: “somos vuestros compañeros, venimos de Teruel”, s’han presentat. Un cop han comprovat que tot estava en ordre, els de Terol han marxat.

Només en bitllets de tren, l’atenció d’un col·legi electoral a Lleida amb aquests set apoderats ha costat al Partido Popular al voltant de 720 euros, segons les tarifes actuals. Entre els set hauran fet 4.380 kilòmetres en gairebé 40 hores de viatge. Sort de l'AVE: la ciutat de Huelva és a 1.075 km de Lleida.

Fent quatre números més per afegir les dietes (almenys 40 euros per persona i dia) i les nits d’hotel (almenys 60 euros per persona i nit), el cost d’aquesta operació de supervisió electoral en un sol col·legi sortiria, pel cap baix, per uns 2.000 euros.

El PP i Ciutadans són els dos partits que més apoderats de fora han desplaçat a Catalunya.

“Els interventors del PP han estat molt marrulleros. Al principi ja hem tingut follon amb ells”, expliquen aquests apoderats de JuntsXCat. Els dos de Huelva han arrencat passejant-se amb les carpetes del PP ben a la vista. “Han buscat brega i provocaven amb la carpeta a la mà. Els hem advertit nosaltres [els apoderats d’altres partits] i els representants de l'Administració i seguien provocant”, explica un altre apoderat.

A mí nadie me dice nada. Avisa a los Mozos (sic) —li ha replicat un dels apoderats populars quan els han dit que no podien mostrar simbologia partidària dins el col·legi electoral.

Els Mossos, efectivament, han intervingut. Els han identificat. Finalment, els dos apoderats han marxat una estona. El fet consta com a incidència a l'acta, segons les fonts esmentades.

“He parlat una estona amb un dels de Huelva i em diu que han vingut amb AVE i els paguen dues nits aquí. La de Badajoz és de Guadiana del Caudillo, un poble de [l’Instituto Nacional de] Colonización, tipus Gimenells i el Pla de la Font (Segrià), que deu ser dels pocs d’Espanya que encara tenen el Caudillo al nom... Ella no sabia com dir-ho...”, afegeix, murri, un altre apoderat. "'Vais a arrasar', em deia un d'ells", rebla.

En aquest mateix col·legi electoral, l'apoderat del PSC és d'Osca, localitat on també viu. Totes set llistes grans estaven representades pels seus apoderats, les independentistes sobretot. Els menys matiners, els dos de Ciutadans, que s'han presentat a migdia.

La votació ha seguit sense incidents. Aquest col·legi electoral té set meses de votació. Cap a les cinc de la tarda, la participació aquí ja superava el 64% del cens, que és d’uns deu mil votants. “Els apoderats veterans diuen que és com al 2015”, explica un dels apoderats, que s’estrena en aquesta tasca.