El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut aquest dilluns a la Moncloa el seu homòleg català, Quim Torra. És el segon mandatari "autonòmic" amb qui es reuneix després de la trobada amb el lehendakari Iñigo Urkullu, el 25 de juny. Ara com llavors, el compte de Twitter de Sánchez, com també el de la Moncloa, ha informat sobre la trobada. Però el tractament ha estat sensiblement diferent, i no només, que també, pel fet que, tant Sánchez com La Moncloa hagin fet tuits en català -i castellà- després de la trobada amb Torra.

El 25 de juny, la Moncloa informava de la trobada amb Urkullu amb una piulada asèptica, plana, sense cap mena de valoració política explícita més enllà d'inserir la reunió amb el líder basc, dins "la ronda de contactes amb els presidents autonòmics". Cafè per a tothom començant pel representant de l'autonomia que, cronològicament, va ser la primera a obtenir Estatut. 

 

Sánchez, acabada la reunió amb Urkullu, va fer una piulada de to cordial, on manifestava "bona sintonia" i "voluntat per treballar junts per la convivència al nostre país". Sense sorpreses. Tant en aquest tuit com al de la Moncloa, la imatge triada, la mateixa, és la de l'encaixada dels dos polítics davant la porta de la seu de la presidència del govern espanyol, flanquejats per les banderes espanyola i basca. Noteu l'al·lusió que s'hi fa "al nostre país". El nivell de conflicte que es transmet és zero. 

En canvi, a la primera piulada que ha fet Sánchez aquest dilluns sobre la reunió amb Torra ja s'aprecien alguns matisos per comparació amb la de la trobada amb Urkullu. El text està significat per l'expectativa: és a dir, el resultat de la reunió, en el moment de començar, és obert-; s'hi parla de "retornar la normalitat a Espanya" i de "respecte a la Constitució", però també "d'obrir vies per a l'entesa". Queda clar, des del minut zero, que no és una reunió qualsevol amb un altre president "autonòmic" de la sèrie.

La imatge triada revela voluntat d'acostament polític. Els dos presidents apareixen fotografiats a l'interior de la Moncloa, comentant amb to distès un dels llibres que Torra ha regalat a Sánchez. És un primer pla, que busca transmetre no només normalitat sino certa calidesa. La disposició de les banderes subratlla el marc de bilateralitat.

La següent piulada des del compte de La Moncloa, un cop finalitzada la reunió, i que és la primera de les dues amb versió en català, manté oberta l'expectativa d'acords polítics en el futur i reforça la bilateralitat. Es destaca que la reunió "entre els dos presidents" no ha estat una trobada protocol·lària. A banda d'assenyalar que el to ha estat "cordial" i "correcte", se subratlla el fet que la cita s'ha prolongat per espai de "més de dues hores". "Aquest és un primer pas. Ara cal recórrer junts el camí". És a dir: hi ha marge per a l'entesa i hi haurà més reunions. La fotografia torna a presentar Sànchez i Torra junts, ara dalt de l'escalinata d'accés a la Moncloa, examinant un llibre. El clima no és només d'entesa "institucional": és, clarament -o això s'intenta traslladar- de distensió política.

El tercer tuit del dia, fet des del compte de Sánchez i repiulat des de la Moncloa, és una verdadera declaració política del president del govern espanyol,  en una línia discursiva radicalment diferent de la del seu antecessor, Mariano Rajoy: "Una crisi política requereix una solució política". Qualsevol líder independentista podria haver pronunciat idèntiques paraules, que denoten la voluntat d'obrir un temps nou en el conflicte Catalunya-Espanya. A la roda de premsa posterior a la reunió, Quim Torra ho certificarà, en expressar que Sánchez ha reconegut "que estem davant un problema polític que s'ha de respondre políticament". 

La contundència del pronunciament de Sánchez és tal que la segona part de la piulada sona a (auto)matisació: "Aquesta reunió és un punt d'arrencada constructiu per a la normalització de les relacions". Quant a la fotogrfia que acompanya la piulada -també diferent a les dues anteriors-, de nou es busca transmetre proximitat entre els dos caps de govern. El pla picat de tots dos pujant l'escalinata de la Moncloa remarca la sensació que Sánchez i Torra poden fer un cert trajecte junts malgrat les diferències -abismals-.