El diputat i portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha posat el dit a la nafra dels comuns per les seves reticències davant de la celebració del referèndum després de l'anunci d'aquest divendres de la data i la pregunta. En un curt i concís missatge a Twitter, Rufián deia que "el que no és Comú" -en majúscules- "és tenir tanta por".

D'aquesta manera, Rufián se suma a una llarga llista de veus independentistes com el diputat de Junts pel Sí Jordi Turull o l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat. Tots ells han carregat també a través de Twitter contra l'ambigüitat de formacions com Catalunya Sí que es Pot per haver-se distanciat de la convocatòria del referèndum.

Al llarg del matí, els principals representants dels comuns al Parlament, Joan Coscubiela i Lluís Rabell, han posat èmfasi en les traves que té per davant la celebració del referèndum, a més de criticar que no s'hagi avançat cap "norma legal, ni garanties". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per la seva banda, ha assegurat que seguiran treballant "per un referèndum amb garanties".