El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, no ha deixat passar ni dues hores per reaccionar a les declaracions de l'exvicepresident del Govern central i ex-número dos del PSOE Alfonso Guerra. El socialista ha dit, en una entrevista a la revista Tiempo, que Mariano Rajoy hauria d'explicar per què no està aplicant ja l'article 155 de la Constitució per frenar "els excessos dels secessionistes" a Catalunya. La resposta del d'esquerra ha arribat, com no podia ser d'una altra manera, via Twitter. 

En aquesta piulada, Rufián apel·la als comuns, que en més d'una ocasió han dit que "volen construir una república a partir d'una relació fraternal entre Catalunya i Espanya". El portaveu d'ERC al Congrés els diu que recordin les paraules d'Alfonso Guerra abans de confiar en el PSOE.

L'article 155 de la carta magna permet al Govern central "adoptar les mesures necessàries per obligar una comunitat autònoma al "compliment forçós" de les seves obligacions legals o a protegir l'interès general d'Espanya, i per això pot "donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes".

Per la seva banda, el també portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha fet una piulada per denunciar les declaracions de Guerra. Segons Tardà, el socialista odia molt Catalunya i "si pogués la faria desaparèixer".