El fiscal ha desgranat avui en el judici tota la safata d'entrada dels correus electrònics del major Josep Lluís Trapero. En el sumari en consten 53, però Miguel Ángel Carballo ha anat més enllà amb un dels testimonis fins que ha acabat detallant correus que el major va rebre però que mai va arribar a obrir.

Després de dues hores d'interrogatori, quan Olga Tubau ha tingut el torn de paraula, ha denunciat la indefensió de Trapero pels termes en què s'ha fet l'interrogatori a l'agent R77175H. Tubau ha al·legat el desconeixement de la defensa del tractament dels correus en el judici oral i el fet que Trapero ja hagi declarat i, per tant, no pugui respondre sobre els correus que avui s'han tractat en la declaració del guàrdia civil de qui no constava la seva participació en l'atestat de l'anàlisi de mails.

"Sense aquest coneixement previ no es pot pretendre que la defensa analitzi 2.813 correus", ha dit Tubau. L'advocada ha remarcat a més que en cap moment de la declaració s'ha detallat si els correus estaven oberts o no, i, per tant, no es pot contrastar quins d'ells havia llegit el major. 
 


El testimoni ha estat relatant avui diversos correus electrònics que s'envien al major referents a les instruccions de la Fiscalia. Un en concret, qualificat pel mateix testimoni de "molt important", és el que el gabinet del conseller envia amb unes declaracions públiques de Joaquim Forn sobre el paper dels Mossos en el referèndum. Aquell mateix dia, però, la prefectura va continuar donant les instruccions als Mossos segons el que requeria la Fiscalia. 
 


Però, a preguntes de Tubau, el guàrdia civil ha quedat atrapat quan li ha llegit la nota de la prefectura on consta que "el cos de Mossos seguirà donant compliment a les seves ordres", referint-se a la Fiscalia. 

El fiscal s'ha oposat a la indefensió que demana la defensa. El tribunal ha de decidir si accepta la indefensió denunciada per Tubau i anul·la part de la declaració del testimoni. Mentrestant, Tubau ha seguit preguntant sobre els correus del sumari posant entre l'espasa i la paret el testimoni, que s'ha revelat en algun moment. 

Desmuntant el testimoni

El policia no ha pogut assegurar ni que els Mossos no complissin el pla establert que s'havia acordat en les reunions de coordinació. Ha hagut d'admetre que no coneixia els detalls de l'operatiu conjunt i que la policia espanyola i la Guàrdia Civil tampoc van tancar col·legis.

L'agent ha tornat a incidir que hi havia actes dels Mossos amb errors. "Es veia el poc zel de com es van fer", ha dit. Però també ha reconegut que, un cop revisades les actes pels mateixos Mossos, les dades anaven a la baixa.