Entre 3.000 i 4.000 passen la nit al punt fronterer entre Catalunya i França, a l'autopista.

Hi han entrat abans de les 9 del matí, esquivant qualsevol sospita policial, i han muntat tota la infraestructura: escenari i cuina per passar tres dies. L'operació estava perfectament preparada, i tot i que hi havia molta gent activada per poder-la tirar endavant, no hi ha hagut filtracions. 

Amb mil cotxes tallant la frontera ha sigut fàcil ocupar el km 0 entre Catalunya i França, però l'arribada de més manifestants ha estat una mica més complicada. Alguns han fet 6 quilòmetres a peu des de la Jonquera, on han hagut de deixar el cotxe. 

Però el pitjor de passar la nit al ras és el vent que fa en aquest punt del Pertús. Costa que s'aguantin les tendes de campanya. I tot i que s'han fet focs de camp per aguantar el fred, la llenya s'acaba i el vent fa que es consumeixi més ràpid. El fred es fa passar amb el caldo que s'ha preparat per sopar. Caldo i fideuà. I entrepans de formatge i fuet que han sobrat del menú del migdia.

Cada grup, però, s'organitza com pot i com vol. I alguns són autèntics professionals de l'acampada. 

sopar tall jonquera Tsunami - Mireia Comas

Durant tota la tarda s'han anat fent actuacions a l'escenari. Entrada la nit, però, han arribat els plats forts.

Però l'atenció de la gent estava un quilòmetre enrere. Al final del tall, on hi havia la Gendarmeria. Com que aquest matí l'autopista s'ha tallat immediatament després que els primers cotxes s'aturessin al km 0, hi ha poca cua en direcció França abans del primer peatge i és fàcil arribar a la concentració. Per això la policia francesa ha arribat tant a tocar del tall i ha començat a retirar els primers cotxes amb una grua.

Preparats per a les 6 del matí

Després que l'alcalde de Prats de Molló hagi fet de mediador i hagi aturat un desallotjament que reclamava el Ministeri d'Interior espanyol, l'amenaça s'ajorna, però no gaire. Aquest dimarts, segon dia de tall, a les 6 del matí el Ministeri d'Interior francès podria ordenar el desallotjament. El risc és alt perquè és una zona amb obres amb molts materials contundents i, a més, sobre un pont.

tall tsunami Jonquera - Mireia Comas

La policia francesa vol ser prudent i eliminar riscos. I Tsunami Democràtic no vol cedir. Ni deixar sortir els camions que han quedat atrapats. Per tant, el pols amb la policia continua viu, tot i que amb un parèntesi nocturn.