La Gendarmeria ha decidit no actuar al km 0 entre Catalunya i França tallat per un miler de persones.

Des del punt d'entrada a Catalunya, al Pertús, just on hi ha l'escenari, fins on acaba el tall, hi ha un quilòmetre de cotxes i camions aturats. I en l'altre extrem, un cordó policial que pretenia alliberar els camions i que finalment ha quedat en una filera d'antiavalots francesos amb centenars de persones davant seu que no feien res. La situació, coneguda per la policia espanyola i els Mossos d'Esquadra, és completament insòlita per a la policia francesa, que tot i que en un principi volien dispersar, després han hagut d'aturar-se a l'espera d'ordres clares.

Davant la impossibilitat de negociar amb ningú i de trobar un portaveu de Tsunami Democràtic amb qui interlocutar, l'alcalde de Prats de Molló, Claudi Ferrer, ha fet d'intermediari. Ell i una voluntària de la Catalunya Nord han fet les gestions i s'han estat gairebé 3 hores fent de mediadors.

Els ministeris de l'Interior de França i Espanya han parlat. També ha entrat en les converses la Generalitat de Catalunya. I Espanya ha pressionat per desallotjar l'autopista i obrir pas. Està ara mateix tot el tràfic de mercaderies aturat. I la previsió és que així continuï durant dos dies més.

Tall tsunami frontera la jonquera - Mireia Comas

L'alcalde de Prats de Molló ha recorregut de dalt a baix el km 0, ha vist l'escenari, l'espai de la cuina i l'ambient que hi havia a tocar de Catalunya. Però també ha vist els riscos que comporta aquest quilòmetre ple de cotxes i camions, i ara ja també de tendes de campanya.

 

És un quilòmetre en obres, a més, sobre un viaducte. Hi ha materials que poden fer caure o que es poden utilitzar per llançar contra la policia o contra qui hi hagi al mig. És un pont alçat ple d'obstacles i completament a les fosques que comporta un greu risc per a les persones. Si, a més, la policia dispersa o carrega, això augmenta la situació de perill per als manifestants i els mateixos policies.

alcalde prats de molló tall tsunami jonquera - Mireia Comas

Per tant, tot i les exigències d'Espanya, França ha decidit guanyar temps. "Si la gent està tranquil·la i no fa res, no actuaran. És de nit i és perillós. Ara, demà a partir de les 6 hores, podrien començar a desallotjar", alerta l'alcalde de Prats de Molló, que ha explicat les negociacions a ElNacional.cat.

Mentrestant a l'altra banda, durant tot el dia hi ha hagut dos cotxes de Mossos d'Esquadra i la unitat de mediació que no ha pogut parlar amb ningú. A la zona catalana, la que queda just darrere de l'escenari, no està passant res. Només que no poden circular els vehicles. La Brimo s'ha quedat a l'entrada de l'autopista que hi ha a la Jonquera i ha evitat accedir a l'AP-7.