Muntar un escenari i portar un miler de cotxes fins a la Jonquera no s'improvisa.

L'acció del Tsunami Democràtic, que s'ha posat en marxa aquest matí a les 8 hores, estava pensada, planificada i perfectament organitzada mitjançant una xarxa de col·laboradors, alguns d'ells desconnectats i sense cap mena de relació els uns amb els altres. 

Tsunami té moltes vies d'acció i xarxes per arribar fins a la població. I d'aquesta manera va aconseguir mobilitzar, ja ahir a la tarda, grups que van sortir des del Vallès i Girona. Alguns han passat la nit al Voló. A les 8 h del matí prenien el cafè en l'únic hotel que hi ha en aquesta zona i feien temps mentre esperaven instruccions.

A les 8.35 h, alguns ja han passat el peatge del Voló i han tirat cap al km 0. Davant de tot, una furgoneta i un camió amb tota la infraestructura tècnica per muntar l'escenari.

 

A les 9 h, havien d'entrar a l'autopista, l'A-9, que enllaça amb l'AP-7, els darrers cotxes de catalans que havien passat la nit a la Catalunya Nord. Però la Gendarmeria ha tallat l'entrada, perquè la Jonquera ja estava col·lapsada. Els cotxes que han entrat des de Perpinyà hi han pogut arribar pels pèls.

Tothom sabia què havia de fer. Per on havia d'entrar i a quina hora.

Molts han deixat un cotxe fora de l'autopista per poder tornar avui. Però la intenció és aguantar 3 dies.

Tall la jonquera tsunami democràtic mireia comas

La idea era fer un primer tap. Garantir el tall des de la Catalunya Nord per evitar que els Mossos o la policia espanyola interceptessin els catalans que anaven a tallar la frontera. I un cop tallat l'accés a Espanya, fer la convocatòria via l'app de Tsunami Democràtic. I així, a les 9 h, Tsunami ha fet la crida: tothom a la Jonquera, i s'han difós les primeres fotos. Les del mateix Tsunami i les dels periodistes que han format part del comboi inicial que ha entrat des de la Catalunya Nord. 

Avui al Pertús és festa. Sant Martí. I això també ha agafat desprevinguda la policia, que ni es podia imaginar el que venia. A més, en fer el tall en territori francès, ni els Mossos, ni la policia espanyola ni el jutjat de Figueres hi tenen competències. Tot està en mans de la Gendarmeria i les autoritats judicials franceses.

La mobilització d'avui s'ha portat amb total discreció, esquivant la mirada de la policia que si ha detectat alguna cosa aquests darrers dies, tampoc no ha pogut evitar el tall que pretén deixar Espanya desconnectada d'Europa i sense entrada de mercaderies. Fet que afecta directament els països proveïdors i els transportistes. Mesura dràstica que reclama l'atenció internacional.