El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebaixat "la intensitat del dispositiu de seguretat" en seus judicials activat el febrer de 2019 davant d'accions de CDR, com ha disposat el president del TSJC, Jesús María Barrientos, en un document a què ha tingut accés Europa Press.

La vigilància policial presencial i permanent, coneguda com a dispositiu Toga, es mantindrà al Palau de Justícia –seu de l'Audiència de Barcelona i el TSJC- i la Ciutat de la Justícia de Barcelona, així com en les seus judicials "que han rebut dos o més atacs" i les seus de les Audiències Provincials de Girona, Tarragona i Lleida, ha informat SER Catalunya.

En concret, les seus judicials que continuaran vigilades són les de Balaguer, Cervera, Solsona (Lleida), Berga, Cerdanyola del Vallés, Granollers, Mataró, Martorell, Mollet del Vallés, Robí, Sabadell, Vilanova i La Geltrú, Vic (Barcelona), Girona, Figueres, Olot, Sant Feliu de Guixols, Santa Coloma de Farnés (Girona), Tarragona, Tortosa i Valls (Tarragona).

Als restants edificis i seus judicials la protecció policial actual passarà a ser "una protecció dinàmica durant tot el dia, complementada amb una protecció estàtica a intervals i durant els diferents torns de matí, tarda i nit".

"S'estima justificat i raonable que l'objectiu a què aspirem, de normalització en la custòdia de les seus judicials, s'assoleixi de forma gradual i progressiva", ha concretat el document, que proposa de passar per fases i nivells en funció del risc identificat en cada moment i per a cada seu.

El TSJC va ordenar el 6 de febrer als Mossos una vigilància policial presencial i permanent a totes les seus judicials dels 49 partits judicials de Catalunya, després que la matinada del 4 de febrer els CDR actuessin simultàniament a 26 edificis, en els quals van fer pintades i van llançar excrements.

El 13 de maig, el TSJC ja va acordar rebaixar el dispositiu i retirar la presència policial de la majoria de jutjats durant el dia, en l'horari d'obertura de les oficines judicials, excepte en aquests sis jutjats ara citats, segons el criteri policial de riscos, i el Palau i la Ciutat de la Justícia.

El TSJC va decidir rebaixar una segona vegada el dispositiu Toga després de rebre un escrit del comissari Sallent el passat 5 de setembre perquè els riscos s'havien vist "diluïts".