La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha suspès cautelarment els tres decrets per a l'obertura de les delegacions del Govern a l'Argentina, Mèxic i Tunísia en considerar que aquestes "entrarien en contradicció amb la competència exclusiva de l'Estat". 

El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol, dirigit per Josep Borrell, havia demanat al tribunal que desestimés l'obertura d'aquestes tres delegacions, petició que ja havia fet anteriorment amb les representacions a Berlín, Londres i Ginebra. 

 

L'escrit argumenta que l'activitat de les delegacions excedeix les competències de la Generalitat en matèria de relacions internacionals i que és només l'Estat qui pot dur-les a terme, ja que en té la "competència exclusiva".

La suspensió dels tres decrets, doncs, argumenta el tribunal, persegueix l'objectiu d'evitar els perjudicis a la imatge d'Espanya i a la política exterior de l'Estat que “amb tota seguretat” li produirà l'entrada en funcionament de les tres delegacions del Govern de la Generalitat. 

La interlocutòria també destaca que si finalment s'arribessin a obrir aquestes delegacions suposaria una traïció "als principis d'unitat, lleialtat institucional, coordinació i cooperació de la legislació vigent”.

El Ministeri alerta que es persisteix en la "transició secessionista"

El Ministeri assegurava que l'activitat de les oficines de la Generalitat a l'exterior —a l'Argentina, Mèxic i Tunísia encara no han obert— és "nociva per als interessos de l'Estat" i que tenen un "paper ben definit dins del pla secessionista". I afegeixen que es pot "preveure" que les noves delegacions seguiran "una línia d'actuació similar".

El Ministeri assegura que amb la creació de les noves delegacions es "persisteix" en la voluntat de la Generalitat de "dotar de projecció internacional el procés de transició nacional o secessionista", que té en l'àmbit exterior "un dels seus pilars essencials". A més, afegeixen que la Generalitat té com a objectiu "dotar-se del caràcter de subjecte de dret internacional". De fet, posa exemples de declaracions o contactes amb organismes internacionals que han mantingut alguns dels delegats a l'exterior d'oficines ja en marxa.

Així, el govern espanyol assegura al TSJC que les delegacions que estan en funcionament "han seguit pautes d'actuació pròpies de subjectes de dret internacional, establint contactes amb ambaixades d'altres països", seguint "l'estratègia marcada pels dirigents catalans per conduir Catalunya cap a la independència" i sent "nociva als interessos de l'Estat a la vista de l'objectiu clar i manifest del Govern de la Generalitat d'utilitzar tots els mitjans al seu abast al servei del projecte secessionista".