Lluís Salvadó, exsecretari d'Hisenda, i Josep Maria Jové, exsecretari general de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, han explicat un any després com va ser la seva detenció i declaració davant del jutge el 20-S. En declaracions a TV3, han denunciat un "tracte humiliant" i de "voluntat de deshumanitzar-los".

Salvadó explica com va trobar-se inesperadament tres guàrdies civils i una secretària judicial a la porta de casa seva. Van dir-li que duien una ordre de registre i van començar a escorcollar la casa sense que pogués comptar amb l'assistència de la seva advocada.

"Eren plenament conscients que érem alts càrrecs del govern. Ens havien seguit, ens coneixien", assegura i defineix la relació com "molt cordial".Salvadó va ser traslladat a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia i després a la Ciutat de la Justícia. Recorda que van sortir de la caserna de Travessera "acompanyats dels cants, de les cassoles, de la gent que estava fora".

A Jové, el van "treure del cotxe" i van confiscar-li la bossa, la maleta de treball i el mòbil. "Amb certa sornegueria em va dir que suposava que ja sabia per què m'havia detingut", explica i denuncia que "el mateix jutge que havia ordenat les nostres detencions era el jutge que havia de dirimir si aquestes detencions eren correctes".

El trasllat als jutjats

Al cap de dos dies, van ser traslladats a declarar. "El matí del dia 22 ens tanquen en una furgoneta. Emmanillats. Tanquen la porta, posen la calefacció al màxim. Ens tracta malament la Guàrdia Civil que ens porta de Travessera fins a la Ciutat de la Justícia. I el jutge ens vol fer passar una segona humiliació fent-nos declarar emmanillats", relata Jové.

La filtració de converses privades de Salvadó van ser un fort cop per ell- "No et vols acabar d'imaginar que poguessin treure converses amb amics, converses amb la teva filla de 8 anys... Que poguessin arribar a manipular d'una forma tan salvatge".

Jové parla d'aquella experiència com "operació de voler-nos deshumanitzar, de voler humiliar als detinguts". Per la seva banda, Salvadó assegura que "als que patim aquestes conseqüències de les clavegueres de l'Estat, evidentment, ens fa refermar en les nostres conviccions que volem un futur -en el meu cas, per a les meves filles- molt diferent".