La nova junta de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha pres avui possessió del càrrec en un acte solemne al Palau de Justícia i hi ha hagut la primera reunió del mandat que comença i que té una durada de 5 anys. 

Els nous magistrats que entren al ple del TSJC són Maria Eugènia Alegret Burgués, Patricia Brotons Carrasco, Juan Francisco Garnica Martín, Elena Campos Martín, Patricia Batlle Ferrando, Joaquín Elias Gadea Francés i Montserrat Comas d’Argemir Cendra.

La nova composició fa que la Junta de Govern del màxim organisme judicial de Catalunya sigui més conservador. Només l'integra una magistrada progressista, Montserrat Comas, de Jutges per la Democràcia. La resta de magistrats formen part de l'APM, l'Associació Professional de la Magistratura, entitat eminentment conservadora. El que sí que guanya la nova junta són dones. Dels 12 càrrecs electes, 5 són dones.

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és l’òrgan governatiu dels òrgans judicials de Catalunya. Està constituïda per 15 membres, dels quals 8 són nats i són: el president del TSJCat, els presidents de la sala social i de la sala contenciosa administrativa del TSJCat, els presidents de les quatre audiències provincials i la jutgessa degana de Barcelona. Els altres 7 membres són electes, votats directament pels jutges i magistrats, i es renoven cada 5 anys.

En aquest sentit, el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, ha admès que "el sistema majoritari d'assignació de càrrecs pugui suggerir la necessitat d'alguna correcció que permeti reflectir més bé la pluralitat de la carrera", referint-se als membres que no es voten i que són designats per llei.

En un discurs pràcticament tot en castellà, Barrientos també ha fet la crítica velada al procés independentista i el procés penal, que s'ha seguit en paral·lel, que han hagut d'afrontar els magistrats que avui cessen en les seves funcions. El president del TSJC els ha volgut agrair la feina feta exposant que a la Sala de Govern li "ha correspost la gestió d'un entorn advers en diversos plans, també en el constitucional, però que ha sabut afrontar i superar amb moltíssima generositat i un alt sentit institucional digne de ser ressaltat aquí i en aquest moment del cessament".