Nou judici contra el procés d'independència de Catalunya. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fixat els dies 14,15 i 16 de març per celebrar la repetició del judici a la Mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell per desobediència al Tribunal Constitucional (TC), segons ha anunciat el gabinet de premsa del TSJC aquest dimarts. El novembre passat, el Tribunal Suprem va ordenar al TSJC que havia de tornar a fer el judici per falta d'imparcialitat dels magistrats Jesús Maria Barrietos, president del TSJC, i Carlos Ramos.

El TSJC va condemnar Anna Simó, que va presentar el recurs al Suprem, Lluis Coromonias, Ramona Barrufet i Lluís Guinó a 20 mesos d'inhabilitació a càrrec públic, l'octubre de 2020. El nou tribunal que jutjarà els exmembres de la Mesa del Parlament són: Fernando Lacaba, que serà president i ponent, Maria Jesús ManzanoFrancesc Segura.

En concret, el TSJC va condemnar els quatre membres de la Mesa sobiranista a 1 any i 8 mesos d'inhabilitació i a pagar una multa de 30.000 euros a cada un pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC), que va ordenar no actuar ni fer cap acció per impulsar el Referèndum d’Independència de Catalunya. Els membres de la Mesa van permetre la tramitació de les lleis de desconnexió del 2017, acció per la qual la presidenta Carme Forcadell va ser condemnada a 11 anys i sis mesos pel delicte de sedició, i després d’estar tres anys tancada en una presó, va ser indultada l’estiu del 2021 pel govern espanyol del PSOE, com els altres vuit presos polítics.

El retret als dos magistrats

En la resolució del Suprem -en la qual no ha participat Manuel Marchena-, s’exposa que no es posa en qüestió la professionalitat dels magistrats Barrientos i Ramos, però comparteix el criteri de Simó que en la resolució de data 16 de març de 2017, que desestimava un dels recursos de súplica, els dos magistrats haurien adoptat de manera explícita una presa de posició sobre diverses qüestions de la causa, la qual cosa suposaria, en la seva opinió, un inequívoc “prejudici” en relació amb tots o la major part dels arguments defensius, apartant-los de l'exigible imparcialitat objectiva.  

En concret, el Suprem precisa que Barrientos i Ramos prenen part, quan abans del judici en les resolucions, donen per bones que les ordres del TC són clares, mentre les defenses no; que el TC ja és considerat l’òrgan competent, o que no els emparava la seva inviolabilitat. Per tot això, va ordenar la nul·litat de la sentència condemnatòria del TSJC  i, ara, sis anys després d’aquells fets, es tornarà a repetir el judici.