El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no ha admès a tràmit la querella de Vox contra el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant alguns actes de la campanya electoral del 14-F del partit ultradretà.

El tribunal no veu cap tipus de delicte en l’actuació del conseller, com ja va dir la Fiscalia, que va al·legar que Vox no havia aportat cap prova de la suposada passivitat del conseller o que donés ordres a la policia catalana en aquest sentit. De fet, el tribunal és molt contundent quan diu que Vox pretén començar la investigació “per dalt”, quan ni tan sols s’ha intentat demostrar que els manifestants contraris al partit d'extrema dreta cometessin cap delicte durant els actes electorals del partit, ni que els Mossos a peu de carrer ho permetessin.

La formació d’ultradreta denunciava la presumpta omissió del deure de perseguir delictes, prevaricació i delicte electoral pel paper dels antiavalots durant els aldarulls provocats per persones contràries a Vox en actes a Vic, Reus, les Borges Blanques, Sabadell i Sentmenat. A continuació la resolució del TSJC.

 

La Fiscalia també va arxivar la denúncia de Cs contra Sàmper 

La Fiscalia va arxivar la investigació contra el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per un delicte de prevaricació que havia denunciat Ciutadans en considerar que "no s'estava protegint prou els Mossos d'Esquadra" després que el Govern anunciés que només es personaria pel delicte de lesions en casos d'aldarulls i no pel d'atemptat contra l'autoritat o desobediència, amb l'argument que d'aquests ja se n'ocupa el ministeri públic. La Fiscalia considera legal aquesta decisió d'Interior sempre que s'apliqui en tota mena d'aldarulls i manifestants, com el mateix Sàmper va assegurar que es faria en seu parlamentària.

Segons el ministeri públic, correspon al Govern exercir l'acció penal "conforme al seu propi o particular interès". La instrucció que va anunciar Sàmper en aquest sentit, continua, "està dictada segons criteris exclusivament polítics en el marc de l'acció de govern", i és en el marc polític o sindical on ha de ser discutida.

A més, l'escrit de la Fiscalia subratlla que el mateix conseller va deixar clar que es continuaria donant assistència jurídica en cas de lesions, i va apuntar que se seguiria el mateix criteri en manifestacions de signe independentista o de qualsevol altre, motiu pel qual descarta la prevaricació.

Imatge principal: Ignacio Garriga i Santiago Abascal en un míting electoral. - ACN