La instrucció penal contra la presidenta del Parlament Laura Borràs continua oberta al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El magistrat instructor del cas, Jordi Seguí, ha acceptat la petició d’un dels quatre imputats per declarar ara com a investigat. Serà el primer que ho fa al TSJC, amb la instrucció a punt de tancar-se. Es tracta de Roger Espar, que era tècnic de gestió administrativa a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2016, quan Borràs era la directora i a qui la fiscalia acusa de concedir contractes fraccionats al seu amic Isaíes Herrero. La declaració s’ha programat per al pròxim 24 de maig. L’abril passat, el jutge Seguí va revocar la seva resolució del mes anterior, en la qual donava per tancada la investigació del cas de la ILC, a petició de les defenses i de la fiscalia, ja que faltava incorporar documentació de la causa iniciada en el jutjat  d’instrucció 9 de Barcelona i també del Suprem, on va derivar la investigació quan Borràs era diputada al Congrés per JuntsxCat. Aquesta nova diligència implica l'endarreriment del processament de la presidenta per dur-la a judici.

En la resolució del març passat, el jutge del TSJC afirmava que Borràs va “abusar del seu càrrec” i  va concedir al seu amic Herrero contractes menors  (de 18.000 euros) per actualitzar la web de la ILC. Hi afegia que hi ha indicis per jutjar als quatre acusats pel delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. El total dels fons malversats se situen en uns 309.000 euros. El quart acusat és un amic d’Herrero, Andreu P.M, a qui s’acusa de fer factures falses. La fiscalia acusa Espar d’haver ajudat Herrero, a petició de Borràs, per presentar la documentació dels contractes, tot i que s’aclareix que no tenia funcions de contractació. En aquest sentit, l’investigat també ha demanat que declari com a testimoni el cap de contractació del Departament de Cultura, aprovat pel jutge pel mateix dia que Espar.

Herrero condemnat

A més de la declaració, el jutge del TSJC, a petició de la fiscal Assumpta Pujol, incorporarà  a la causa de la Institució de les Lletres Catalanes la sentència de l’Audiència de Barcelona de  25 de novembre de 2019, que recull la condemna de cinc anys de presó que va acceptar Isaíes Herrero i un altre processat pels delictes de falsedat de monedes,  contra la salut pública i  defraudació de fluid elèctric. Les defenses van demanar la suspensió de l’execució de la pena. La fiscal també demana que la Guàrdia Civil aporti tots els clonats realitzats a casa d’Herrero.

Per la seva part, la defensa d’Herrero ha demanat que s’incorpori l’informe de 2/2020 de la Sindicatura de Comptes de Catalunya sobre la Institució de les  Lletres Catalanes de l’exercici del 2018, que es va incorporar al Tribunal Suprem,  perquè no està complet. La defensa de Borràs, exercida pel penalista Gonzalo Boye, no ha sol·licitat cap prova nova ni la seva declaració, com li proposava el jutge davant la seva queixa que se la criminalitza abans de jutjar-la i perquè es va acollir al seu dret a no declarar en el Suprem.