La presidenta del Parlament, Laura Borràs, es va oferir a pagar una factura a Isaías Herrero, amic seu, sobre l’encàrrec d’una web a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), quan ella ja no era directora de l'ILC i ocupava el càrrec de consellera de Cultura, el 26 de juny de 2018. Així consta en un missatge de veu de WhatsApp que Roger Espar, funcionari de l’ILC, va aportar en la seva declaració com a investigat en aquest procés al TSJC, on la fiscalia acusa Borràs, Herrero, un amic seu, i Espar de malversació de fons i de prevaricació en la concessió de divuit contractes menors (és a dir, a dit) de la Institució a Herrero que sumen 309.000 euros. La defensa de Borràs, exercida per Gonzalo Boye, va demanar el bolcat íntegre de la conversa perquè no estigui descontextualitzat. El bolcat dels missatges es farà el pròxim 8 de juny al TSJC.

“Escolta, soc la Laura, que m’escriu l’Isaías, em diu que no se li va pagar la factura de desembre. Bueno, hi ha un tema de servidors que em diu que ells ho podran pagar en aquest mes; jo tinc por que no hi hagi el portal en aquest blog. Jo li he dit que si convé ja li pagaré jo, però que necessito saber que no (…) sense donar-nos informació. Agilitza si us plau, amb el CETTI, que passin el pressupost per fer l’adaptació del portal (...) Després hi havia el tema pendent de la contractació d’aquest any, no sé si ho has pogut fer o no”. És el missatge que li va enviar el 26 de juny de 2018, segons el funcionari, que el va mostrar en la seva declaració al TSJC, la setmana passada, i al qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Dos àudios més

En la seva declaració davant el magistrat Jordi Seguí, el funcionari, que continua treballant a la Institució, va aportar dos àudios més. Un d’ells és del 19 de desembre del 2017, quan Borràs encara és directora de la Institució i li requereix que li enviï al seu correu tots els contractes que han pagat amb el nom d’Isaías Herrero. En un segon àudio, datat el 7 de febrer de 2018, quan Borràs és diputada del Parlament, li exposa que li han dit que un agent dels Mossos, “un tal Josep Maria”, ha anat a la Institució a preguntar pels contractes d’Herrero, i ella li demana que un altre cop, l’avisi per saber què passa.

En la seva declaració al TSJC, Espar va assegurar que les adjudicacions dels contractes les decidia la directora, que era Laura Borràs, que va estar al càrrec des del gener del 2013 al 10 de gener del 2018. La defensa del funcionari, exercida per l’advocat Juan Carlos Zayas, també ha sol·licitat que s’aporti a la causa un informe de la Intervenció, on alertava Borràs que a la Institució s'abusava dels contractes menors, és a dir a dit, com els adjudicats a Herrero.

Causa

La causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) estava a punt de tancar-se, quan el funcionari va demanar declarar davant el jutge del TSJC. En la resolució del març passat, el jutge del TSJC afirmava que Borràs va “abusar del seu càrrec” i va concedir al seu amic Herrero contractes menors (de 17.000 euros) per actualitzar la web de la ILC. Hi afegia que hi ha indicis per jutjar els quatre acusats pel delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. 

Ara, a l’espera de l’aportació dels àudios i de documentació, la instrucció està gairebé tancada. L’advocat d’Espar va anunciar que demanaria el sobreseïment de la causa contra ell. Cal veure que fa la fiscalia, i després les penes que demana per anar a judici.