Rectificació excepcional. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat la repetició del judici a un agent de la unitat ARRO dels Mossos d'Esquadra acusat de donar un cop de porra al cap d’un manifestant que protestava contra la visita del rei Felip VI a Barcelona el 2018, als voltants del Palau de la Música, i a qui l’Audiència de Barcelona va absoldre l’abril en considerar que “no estava acreditada” la lesió, segons ha avançat aquest dilluns La Directa. La sala d’apel·lacions del TSJC afirma que la valoració de la prova realitzada pel tribunal és “objectivament errònia, irracional i clarament incompleta” i, en considerar que s’ha infringit el principi d’imparcialitat anul·la la sentència i fa repetir el judici amb un altre tribunal, tal com sol·licitava l’acusació del veí, en Francesc de 60 anys, a càrrec de l’advocada Sònia Olivella, d’Irídia.

L’absolució de l’agent dels Mossos dictada per la secció 5a de l’Audiència de Barcelona, no era unànime: un magistrat va discrepar de la resolució de les seves companyes i en un vot particular expressava que sí que se li hauria d'haver condemnat a l'agent per un delicte de lesions però sense l’agreujant de superioritat. En el judici, la fiscal va demanar l’absolució de l’agent, tot indicant que sí que va cometre el delicte de lesions, però que se li ha d’aplicar l’eximent completa de “compliment del deure”. Per la seva part, l’advocada del ferit, va demanar una condemna de cinc anys de presó i que aboni a la víctima 1.733 euros en concepte de responsabilitat civil.

La valoració dels vídeos i la pericial

En la resolució, la sala d’apel·lacions del TSJC -formada per les magistrades Àngels Vivas, Maria Jesús Manzano i Roser Bach, de ponent- afirma que el tribunal de l’Audiència no ha valorat correctament els vídeos aportats en el judici. En un d’ells es veu l’home un moment després de ser ferit amb un trau al cap, i en un segon vídeo un moment que es tiren objectes al cordó policial. Segons el tribunal, l’Audiència va assegurar que l’home podria haver estat ferit pels objectes, ja que només va valorar el segon vídeo, no el primer on no es llença res, i sosté que el veí menteix. La segona irregularitat detectada és la pericial mèdica, en ella les forenses insisteixen que l’impacte rebut només va poder ser frontal, i com l’home estava a primera fila de la manifestació, entre les tanques i els agents, difícilment li podia impactar un objecte, que venien del darrere, raona el tribunal. Per tot això, el TSJC considera que la sentència de l’Audiència de Barcelona conté “deficiències i omissions valoratives” que invaliden la seva conclusió i vulneren el dret a la tutela judicial efectiva del veí.

La reacció d'Irídia

Irídia ha informat aquest dilluns que la Generalitat de Catalunya i la defensa de l’agent es van oposar al recurs de l'entitat al TSJC, i el fiscal no va presentar-ne cap. A més, Irídia “valora molt positivament la sentència del TSJC, ja que demostra un cop més com la persistència en la denúncia de la violència policial acaba per esquinçar el mur de la impunitat”. “El Francesc -precisa Irídia-  no només ha estat una persona represaliada per exercir el dret a la protesta, víctima d’una greu agressió policial, sinó que ha vist vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva i a un procediment judicial just, tal com s’ha reconegut ara”. Conclou que amb aquest cas de violència institucional es "revictimitza"  a la persona.