Exculpatori. L’agent dels Mossos d’Esquadra acusat de ferir al cap amb la seva porra un manifestant que protestava contra la visita del rei Felip VI a Barcelona el 2018 ha negat avui que el ferís, provocant-li un trau que va requerir set punts. La fiscal per contra, en el seu escrit provisional, considera que l’agent  de la unitat ARRO sí que va cometre un delicte de lesions amb l’agreujant d’usar un instrument perillós, però, sol·licita la seva absolució, en demanar que se li apliqui l’eximent completa  per “compliment del deure”. Per contra, l’advocada del veí ferit sol·licita que el mosso sigui condemnat a cinc anys de presó i d’inhabilitació, i que  aboni a la víctima 1.733 euros en concepte de responsabilitat civil.

Els  fets van passar el vespre del 25 de febrer de 2018 quan hi havia una protesta a la Via Laietana contra la visita del rei,  la primera després de la seva intervenció validant l'A por ellos de l'1-O. Anava al Palau de la Música pel sopar inaugural del Mobile World Congress. Els Mossos havien posat tanques en la majoria de carrers que des de la Via Laietana anaven a l’edifici cultural. En el carrer Ortigosa i Trafalgar es van aplegar una vintena de manifestants  i després van ser més d’un centenar cap a dos quarts del vespre. En el judici, a la secció 5a de l’Audiència de Barcelona, l’agent ha explicat que aquell dia era el conductor de la furgoneta policial i la custodiava fins que el seu superior, un sergent, el va fer anar al cordó policial, davant de les tanques per la pressió dels manifestants. “Era una situació molt extrema, ens tiraven llaunes i de tot,  i darrere nostra era el rei i les autoritats”, ha declarat l’agent.  Les autoritats van entrar al Palau sense cap incident. “No li vaig pegar ningú al cap, vaig usar el bastó de cintura avall”,  ha repetit l’agent. Per contra, Francesc Rodena, de 60 anys, ha explicat que va anar a la protesta “contra la visita del rei espanyol a Catalunya”, que tot era tranquil i després la gent va començar a empentar i en estar en primera fila de sobte va rebre  el cop de porra al cap. “No va haver-hi cap provocació ni advertiments dels agents, i vaig rebre el cop i vaig quedar mig estabornit”, ha recordat. D’allà el van treure i a l’hospital van posar-li set grapes de sutura.

 

Testimonis

Dos periodistes que eren a la primera fila de la protesta han contradit l’agent i han assegurat que ell va picar al manifestant. “Em va sobtar molt perquè va aixecar la porra i va picar de dalt a baix al cap i sé que és antireglamentari”, ha detallat un professor i col·laborador de La Directa. Un segon periodista, David Bou, també va veure la mateixa acció i va demanar al fotoperiodista Jordi Borràs que  fotografiés l’agent per tal d’identificar-lo. L’advocada del veí, Sonia Olivella, d’Irídia, també ha fet detallar a la forense que va fer l’informe, que la lesió  patida és “compatible” amb un  cop de bastó policial. “Caldria una punta tallant, però en el cap, hi ha pell i os, i la pell cedeix i s'obre”, ha definit de forma didàctica la pèrita. El judici es reprendrà el 23 de febrer,  ja que falta la declaració d’agents dels Mossos.

Pel que fa a la identificació de l’agent, Irídia ha denunciat les dificultats que van tenir en la instrucció perquè els agents encara no duien el número d’identificació al casc i el davant, com ara és obligat des del 2020. El centre indica  que el cos de l'ARRO encara no duen la identificació per davant, compromís que sosté que s'havia fixat el Departament d'Interior l'estiu passat. Irídia insisteix que el control de l'actuació dels agents és nul·la, mentre el Parlament ara ha creat una comissió per analitzar l'actuació i control del cos policial català.