Resolució polèmica. L’Audiència de Barcelona ha absolt un agent de la unitat ARRO dels Mossos  d'Esquadra acusat de donar un cop de porra al cap d’un manifestant que protestava contra la visita del rei Felip VI a Barcelona el 2018. Dues de les magistrades de la secció cinquena precisen que “no està acreditat” que el mosso ferís al veí, mentre el tercer magistrat, discrepa, i en un vot particular expressa que sí que se li hauria d'haver condemnat per un delicte de lesions però sense l’agreujant de superioritat. En el judici, la fiscal va demanar l’absolució de l’agent, tot indicant que sí que va cometre el delicte de lesions, però que se li ha d’aplicar l’eximent completa de “compliment del deure”. Per la seva part, l’advocada del ferit, Sònia Olivella, d’Irídia, demanava una condemna de cinc anys de presó i que aboni a la víctima 1.733 euros en concepte de responsabilitat civil.

Irídia ha anunciat aquest matí que presentarà recurs d'apel·lació al TSJC, d'una sentència que considera, “igual que el magistrat que ha emès un vot particular, contrària a dret i manifestament injusta”. Els fets van passar el vespre del 25 de febrer de 2018, quan hi havia una protesta a la Via Laietana contra la visita del rei, la primera després de la seva intervenció, validant l'A por ellos de l'1-O. Anava al Palau de la Música pel sopar inaugural del Mobile World Congress. Els Mossos havien posat tanques en la majoria de carrers que des de la Via Laietana anaven a l’edifici cultural. En el carrer Ortigosa i Trafalgar es van aplegar una vintena de manifestants i després van ser més d’un centenar cap al vespre.

Testimonis

En el judici, a la secció 5a de l’Audiència de Barcelona,  el febrer passat, l’agent va explicar que aquell dia era el conductor de la furgoneta policial i la custodiava fins que el seu superior, un sergent, el va fer anar al cordó policial, davant de les tanques per la pressió dels manifestants. “Era una situació molt extrema, ens tiraven llaunes i de tot, i darrere nostre estava el rei i les autoritats”, va declarar l’agent.  Les autoritats van entrar al Palau sense cap incident. “No li vaig pegar ningú al cap, vaig usar el bastó de cintura avall”,  va repetir l’agent. Per contra, Francesc Rodena, de 60 anys, va  relatar que va anar a la protesta “contra la visita del rei espanyol a Catalunya”, que tot era tranquil i després la gent va començar a empentar i en estar en primera fila de sobte va rebre  el cop de porra al cap. “No va haver-hi cap provocació ni advertiments dels agents, i vaig rebre el cop i vaig quedar mig estabornit”, va recordar. D’allà el van treure i a l’hospital van posar-li set grapes de sutura.

En la sentència, de l’abril passat i coneguda avui, les magistrades Maria Rosa Fernández i Maria del Mar Méndez expressen que amb les proves i els testimonis “no queda acreditat” que el cop rebut pel manifestant fos de l’arma de l’agent, davant una situació de gran tensió, i, per tant, no se’l pot declarar culpable. En el vot particular, el magistrat Ignacio de Ramon, comparteix amb les seves companyes de tribunal que els testimonis   “no són objectius ni imparcials”, ja que es van mostrar molt contraris als mossos. Hi afegeix, però, que  els testimonis “van ser molt ferms” en la descripció lesiva protagonitzada per l’agent, i que fins i tot van demanar a un fotògraf que el fotografiés per tal d’identificar-lo. Per això, manifesta que l’agent hauria d’haver estat condemnat per un delicte de lesions  amb instrument perillós; això no obstant, sense l’agreujant d’abús de superioritat, ja que l’acusat i els altres agents “eren agredits pels  manifestants, que els volien superar”. 

La lletrada d’Irídia, Sònia Olivella, ha lamentat que “novament, quan no hi ha imatges de l’agressió en concret i de l’autor, el sistema d’impunitat ho utilitza per desacreditar els testimonis i posar en dubte aquesta actuació policial delictiva”. El TSJC revisarà l’absolució amb el recurs d’Irídia.