El TSJC ha desestimat tornar a citar per ara l'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa, investigat per desobeir el TC en permetre debatre al ple sobre monarquia i autodeterminació. Costa havia estat cridat a mitjans de setembre i va decidir que no compareixia per no "establir una taula de diàleg amb jutges i fiscals repressors".

L'exdirigent ha penjat al seu compte de Twitter el document en què la magistrada assenyala que no el citaran per segon cop, ja que la incompareixença "va ser conscient i voluntària". Amb tot, es remarca que la instructora té facultats "per fer-lo comparèixer mitjançant la força pública" en el moment en què ho consideri imprescindible. El text assenyala també que Costa té dret a comparèixer voluntàriament i a declarar si ho estima oportú.

TUIT Josep Costa TSJC


"Mira que per a alguns era obvi que si no em presentava a declarar ordenarien la meva detenció immediata", escriu Costa. "Però a l'hora de la veritat, la fiscal no s'ha atrevit a demanar-ho, i la magistrada (que en té més ganes que Vox) s'ho ha hagut de pensar i ha dit que ara no, que més endavant", continua en una piulada.

La petició de Vox

Josep Costa havia de comparèixer el 15 de setembre a la tarda davant el TSJC i, hores abans, va anunciar via Twitter que no es presentaria a la cita. "No té sentit dialogar amb jutges i fiscals repressors, que no entenen conceptes bàsics com la separació de poders", va dir en el seu tuit.

Aquell matí van declarar l'expresident del Parlament Roger Torrent i Adriana Delgado, exmembre també de la Mesa. Torrent i Delgado es van acollir al seu dret a no declarar i només van respondre algunes qüestions als seus advocats. Estan acusats per desobediència. Josep Costa va portar la causa al Tribunal Constitucional perquè la suspengui i obrir així la via d'Europa per presentar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Per la seva banda, Vox va presentar al TSJC cinc dies després, el 20 de setembre, la petició de detenció de l'ex-vicepresident primer de la Mesa del Parlament de Catalunya per no presentar-se a declarar. El partit de la ultradreta va entrar una petició de detenció per la "intencionada incompareixença" de Costa. 

A més, el portaveu del grup parlamentari de Vox al Parlament, Joan Garriga, en una publicació a Twitter, va recordar que Vox es va querellar contra els membres de l'anterior Mesa per desobediència als tribunals. Garriga va titllar Costa de "xulo" per no haver comparegut al TSJC. 

 

Foto principal: L'ex-vicepresident primer de la Mesa del Parlament de Catalunya Josep Costa / ACN