El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha obert la investigació contra el que va ser mà dreta d'Oriol Junqueras i cervell del referèndum de l'1-O, Josep Maria Jové. L'investigarà per malversació i desobediència i descarta, de moment, descobriment i revelació de secrets i prevaricació, tal com volia la fiscalia.

La magistrada Maria Eugènia Alegret investigarà a partir d'ara Josep Maria Jové, després que el jutge del 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, abans de morir, s'inhibís del cas per la condició d'aforat de Jové. Era el 2 d'agost, i Ramírez Aunyer també apuntava al vicepresident del govern, Pere Aragonès. Però el TSJC no ha trobat motiu per investigar Aragonès i es queda només amb Jové. 

El president de la Sala Civil i Penal del TSJC, Jesús Maria Barrientos, admet que quan es va derivar la causa al Tribunal Suprem la va rebutjar perquè, com que eren aforats Jové i Aragonès, el cas era competència de l'alt tribunal català.

El TSJC veu indicis per investigar Jové per "la possible participació del Sr. Jové en el 'comitè executiu' de l'entramat creat presumptament pel Govern de Catalunya i uns altres actors, des de l'any 2015, per aconseguir, després de fer un referèndum d'autodeterminació i prescindint de les lleis i dels mandats del Tribunal Constitucional, la independència de Catalunya de la resta d'Espanya".

El tribunal veu que "es van invertir directament o mitjançant persones interposades fons públics o bé es va comprometre la corresponent despesa, per una suma encara per determinar a la vista del que resulti de la instrucció". També acusa Jové de participar "en la utilització il·lícita del fitxer de dades personals de la població de Catalunya que tenia l'Idescat".

L'idescat "va lliurar el registre de població de Catalunya amb referència a l'1 d'abril de 2017 per tal de ser utilitzat per a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre -única consulta prevista en aquell moment- sent traslladat pel Departament que gestionava el Sr. Jove, juntament amb uns altres relatius al registre de catalans a l'exterior, al Departament de Governació. A aquests fitxers van tenir accés múltiples persones ja que amb ells es van confeccionar les llistes d'electors adscrits als col·legis electorals, el nomenament de càrrecs per a les meses electorals i targetes censals del referèndum suspès i els sistemes informàtics de votació. Tot això pesi haver estat suspès el Decret 139/2017 pel qual s'atribuïa al Govern la realització del cens electoral ( Annexos 75 a 82)" diu l'escrit judicial.

 

Sobre Pere Aragonès diu Barrientos que no hi ha motius, de moment, per investigar-lo: "No es detalla en l'exposició raonada els concrets actes referits a l'esfera de la seva responsabilitat com a secretari del Departament d'Economia que hauria fet o omès per sostenir la realització del referèndum del dia 1 d'octubre de 2017 suspès pel TC, cosa que impedeix acceptar-per ara - la seva investigació, sense perjudici del que pogués decidir-se si en el curs de la instrucció que es duu a terme en el Jutjat remitent apareguessin elements probatoris que justifiquessin una nova exposició raonada i una decisió diferent per part de la sala".