Fumata blanca. El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha informat aquest dimarts que ja ha pogut formar el tribunal que jutjarà la mesa del Parlament que presidia Roger Torrent. El magistrat Francisco Segura Sancho, que forma part de la sala d’apel·lacions civil i penal del TSJC, ha informat que té disponibilitat per completar el tribunal, i assumir el lloc del magistrat Carlos Ramos, apartat per la reclamació de l’exvicepresident Josep Costa, que el va denunciar per falta d’imparcialitat, tal com va fer amb del president del TSJC, Jesús Maria Barrientos.  Segura Sancho va ser president de l’Audiència de Lleida des del 2006 i reelegit el 2017, i l’any 2019 va actuar com a inspector de l'àmbit penal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).  Les recusacions de Barrientos i Ramos i la falta de magistrats voluntaris podria haver provocat un nou endarreriment de la vista als quatre membres sobiranistes de la mesa per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) el 2019. Si res canvia, el judici se celebrarà els dies 5, 6 i 7 d’octubre.

En la diligència, el lletrat de l’Administració de Justícia informa que cap dels tres magistrats que jutjarà la mesa del Parlament forma part de la sala civil i penal del TSJC i que s’informi la sala per tal de designar el magistrat ponent, és a dir el que redactarà la sentència. A més de Segura Sancho, el tribunal és format pel magistrat Carlos Mir, de la sala d’apel·lacions del TSJC, i de la magistrada Marta Pesqueira Caro, titular del jutjat de Primera Instància 47 de Barcelona, que és l'única de la llista de cinc voluntaris que podia cobrir la baixa de Barrientos.

 

El debat de la desobediència

La Fiscalia Superior de Catalunya demana una condemna d’un any i vuit mesos d’inhabitació de càrrec públic per a l’expresident de la Mesa i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent (ERC), i als exmembres de Junts Eusebi Campdepadrós, actual secretari de l’Administració de Justícia, i Josep Costa per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en haver permès un debat sobre la independència de Catalunya i contra el rei el 2019. I sol·licita un any i quatre mesos d’inhabilitació per a Adriana Delgado (ERC), en participar en una de les dues votacions. Aquest és el segon judici contra una mesa del Parlament i el debat jurídic que es pot obrir és que en el primer cas es va aprovar les lleis de transitorietat jurídica, el 6 i 7 de setembre de 2017, mentre en aquest cas eren resolucions de debat sense cap efecte jurídic. Quatre membres de la primera mesa del Parlament jutjats van ser condemnats pel TSJC a 20 mesos d'inhabilitació a càrrec públic (la mateixa pena que la Fiscalia demana a la segona) i a pagar una multa de 30.000 euros. Com una anomalia de la causa independentista, la seva presidenta, Carme Forcadell, va ser condemnada pel Suprem pel delicte de sedició a 11 anys i mig de presó, i després de tres anys tancada, el govern espanyol la va indultar.

Pel que fa a les defenses, els quatre investigats segueixen línies diferents. Mentre la majoria considera que pensava que actuava emparada per la llei i que l’advertiment del TC va arribar més tard, Josep Costa ja ha anunciat que no assistirà al judici, ja que no reconeix l’autoritat del TSJC. Costa ha denunciat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el president del TSJC per l’elecció de la magistrada que l’ha de substituir, i ha demanat el TSJC el sistema per comprovar que és “objectiu”.