Excepcional. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, no presidirà el judici contra l’expresident del Parlament Roger Torrent i tres membres sobiranistes de la Mesa, acusats de desobediència al Tribunal Constitucional el 2019. L’anomenada sala 77 constituïda per resoldre recusacions de l'alt tribunal ha acceptat que Barrientos s’aparti del judici, segons una resolució comunicada aquest divendres pel gabinet de premsa del TSJC. Torrent, a través del seu advocat, Andreu Van den Eynde, havia recusat el president del TSJC perquè va marxar d’un acte al Col·legi de l’Advocacia  de Barcelona quan Torrent va fer referència als “presos polítics”, el febrer del 2018. L’exvicepresident de la Mesa Josep Costa (Junts) també va recusar Barrientos i els altres dos jutges que conformen el tribunal per manca d’imparcialitat. La sala ha donat la raó a Costa, en considerar que hi ha dubtes sobre la imparcialitat de Barrientos, i el recurs de Torrent el va descartar per presentació fora de termini.

Així, la sala 77, formada per sis magistrats de les distintes jurisdiccions que hi ha al TSJC, estima la recusació formulada per Costa al president del TSJC, i això significa -afirma la sala- que “s’haurà d’apartar definitivament” del coneixement del cas. Per contra, la sala  desestima la recusació dels magistrats Carlos Ramos i Carlos Mir, que conformaven el tribunal que els ha de jutjar. Els altres dos acusats i membres de la Mesa, Adriana Delgado (ERC) i Eusebi Campdepadrós (Junts) es van adherir als dos escrits de recusació.

Judici suspès

Ara caldrà veure quin magistrat substitueix Barrientos, que, segons la normativa, el president del TSJC ha de presidir els judicis penals. El judici s’havia programat perquè comencés el pròxim 12 de juliol, i finalment, aquest migdia el TSJC ha anunciat  que se suspèn per tal de conformar un nou tribunal, segons les normes de repartiment i substitució vigents. A més, la sala civil i penal del TSJC té molt pocs magistrats i, com en el cas del judici de la  segona Mesa, és habitual que sol·liciti reforços d'altres seccions per a conformar el tribunal. Carlos Mir, per exemple, és a la sala d'apel·lacions del TSJC.

Raonament

Costa va recusar Barrientos per cinc intervencions seves i la sala li dona la raó per l’incident viscut en el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona entre Torrent i Barrientos, el 23 de febrer de 2018, i afirma que l’aparença d’imparcialitat de Barrientos “es debilita”. I conclou: “La sospita del recusant és legítima i considerem que està compromesa l’aparença d’imparcialitat de Jesús Maria Barrientos.” Al vídeo d'aquell acte es pot apreciar com Barrientos s'aixeca i abandona la sala quan Torrent denuncia l'existència de presos polítics.

 

La mesura és excepcional perquè advocats de la primera Mesa del Parlament jutjada i condemnada ja ho van plantejar i mai s’ha acceptat. La novetat és que recentment un magistrat del Tribunal Constitucional (TC), Ramon Sáez Valcarcel, va assegurar que aquesta marxa de l'acte de l'advocacia davant el discurs independentista de Torrent posava en dubte l'aparença d'imparcialitat de Barrientos per jutjar Quim Torra, tot i que la majoria del tribunal no li va acceptar el recurs d’empara. La sala 77 cita i comparteix el raonament d'aquest magistrat. Barrientos, a més, té el mandat de president del TSJC caducat des de l'any passat,  com una vintena de càrrecs  més pel bloqueig del PP en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Processats

El març passat, el TSJC va anunciar que enviava a judici l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa, el republicà Roger Torrent, i els exmembres de la Mesa de Junts Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, actual secretari per a l’Administració de Justícia, i Adriana Delgado (ERC) per un delicte greu de desobediència al Tribunal Constitucional el 2019 per haver permès dues votacions sobiranistes i contra la monarquia. La fiscalia ja va anunciar fa mesos que demana per als tres primers 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic, i un any i quatre mesos a Delgado per participar en una de les dues votacions. El partit Vox és acusació popular i els demana el mateix càstig que la fiscalia.