El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) veu indicis d'un delicte d'odi en un article de Quim Torra de l'any 2012 però no admet una querella de Vox al respecte perquè aquest delicte hauria prescrit, ja que han passat més de cinc anys des de la publicació del text. Es tracta de l'escrit que porta per títol 'La llengua i les bèsties'. El tribunal, en canvi, considera que la resta d'opinions del president que el partit ultradretà afegeix a la seva querella s'emparen en la llibertat d'expressió. Són escrits i piulades que va fer a les xarxes socials entre el 2011 i el 2013.

El TSJC considera que, "per desagradables o supremacistes" que es considerin les expressions de Torra, "es limiten a reflectir i justificar el conegut ideari" dels independentistes i a "insultar els que no comparteixen les seves idees". Segons diu a l'escrit, la Constitució "no prohibeix les ideologies, per més extremistes o supremacistes que siguin". És per això que insisteix que, "per rebutjables que puguin considerar-se", aquestes expressions no serien constitutives de delicte "perquè estan emparades per la llibertat d'expressió". 

 

No passa el mateix, diu el tribunal, amb l'article 'La llengua i les bèsties', però remarca que, com que es va publicar el 2012 i la querella es del 2018, el delicte que podria suposar si ho establís una posterior investigació ha prescrit. Sí que aprofita per afirmar que algunes paraules contingudes en aquest escrit són "innecessàries, insultants i ofensives". 

D'altra banda, el TSJC tampoc no accepta que el president Quim Torra pugui haver comès un delicte de conspiració per a la rebel·lió i un altre d'encobriment, atès que a la querella no hi consta cap prova que Torra s'hagi posat d'acord amb algú altre per cometre el delicte de rebel·lió i de cap expressió es desprèn que pretengui alçar-se públicament i violentament contra l'Estat. Cap actuació encaixa tampoc, continua, amb l'encobriment de les accions delictives que hauria comès Carles Puigdemont.