El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha tret pit avui amb el decret que ha aprovat el Govern per respondre a la sentència que imposar un 25% de castellà a les aules i ha assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que el Govern actuarà com a "escut legal i jurídic dels centres educatius". Això no obstant, en ser preguntat sobre què passarà si de nou el TSJC s'adreça directament a un centre educatiu concret per requerir-lo a complir la sentència, ha admès que el seu departament haurà de fer com fins ara: "acompanyament".

Després que el TSJC va fixar un termini que acaba avui per donar compliment a la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles, Cambray ha fet saber al tribunal que el Govern ha aprovat el nou decret, que s'han enviat instruccions als centres per adaptar-se a la nova norma, i que, a més, està preparant un decret que desplega el règim lingüístic del sistema educatiu, previst a la llei d'Educació del 2009.

El conseller ha comparegut avui després que el decret es va aprovar ahir en una reunió extraordinària del Consell Executiu i ha explicat les instruccions que el seu departament ha fet arribar als centres. Cambray ha insistit que el decret fixa els criteris aplicables per a la validació dels projectes educatius de cada centre; i que un cop validats, el departament d'Educació "assumeix tota la responsabilitat sobre la legalitat dels projectes lingüístics"; que el Govern farà el que calgui per protegir al 100% els centres i que els oferiran màxima protecció jurídica i instruccions clares de com han d'actuar.

Ha recordat que el decret subratlla la inaplicabilitat de les quotes lingüístiques que imposa el TSJC, però ha evitat parlar de desobediència al tribunal; i ha reiterat que "des del primer dia" el Govern havia deixat clar que lluitaria amb totes les eines i buscant el màxim consens pedagògic, social i polític per respondre a la sentència.

 

Els docents no poden canviar de llengua

El conseller ha explicat que el qüestionari que s'ha fet arribar als centres amb les instruccions els emplaça a verificar que els seus projectes lingüístics s'adeqüen a la nova normativa; i que el servei d'inspecció educativa s'encarregaran de garantir el compliment del projectes lingüístics validats. En aquest sentit, ha advertit que és molt important que els projectes lingüístics es compleixin a les aules i que els docents no poden optar per fer la classe en una llengua diferent a la que s'hi indica

A banda d'insistir un cop i un altre que la conselleria assumeix tota la responsabilitat sobre els projectes educatius que valida, Cambray ha subratllat que, un cop s'aprova la nova normativa, també el tribunal de justícia ha de vetllar perquè es compleixi la legislació vigent. Això no obstant, en ser preguntat sobre què passarà en cas que un tribunal s'adreci directament al responsable del centre per exigir el compliment del 25% de castellà, ha explicat que la resposta serà la mateixa que abans del decret i el centre haurà d'actuar igual. "El mateix que s'està fent ara. Comunicar-ho i nosaltres l'acompanyaríem", ha reblat.