El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la investigació contra la diputada de la CUP Laia Estrada pels suposats delictes de desordres públics i desobediència durant una manifestació a Tarragona contra el Consell de Ministres del desembre del 2018 a Barcelona. La sala civil i penal entén que els fets investigats —retirar una tanca de seguretat que impedia el pas de la manifestació cap a un edifici judicial— no suposen cap delicte, i per tant no els pot investigar ni el TSJC ni el jutjat de Tarragona que va obrir les diligències.

En la seva interlocutòria, el tribunal recorda que la causa es va iniciar fa més de dos anys i mig i que des d'aleshores només s'ha aportat una minuta policial on es deia que els Mossos havien identificat Estrada i una altra persona com els responsables de retirar les tanques perquè la manifestació de l'esquerra independentista pogués arribar fins als jutjats de Tarragona. La Fiscalia ja en va demanar l'arxivament, i ara el tribunal l'ha decretat.

 

 


El jutjat de Tarragona que investiga els fets d'aquell dia pot seguir amb la causa respecte als altres investigats.

Fer misto

El cas de Laia Estrada ha fet misto. Primer el jutge d'instrucció de Tarragona, el número 6, que investigava el cas, va dictar la seva detenció. Però es va haver de fer enrere perquè Estrada és diputada, aforada, i per tant el jutge no era competent.

En una resolució menys de 24 hores després de dictar l'ordre de detenció, el jutge la va haver de deixar sense efecte davant d'un conflicte d'interessos entre el jutjat i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La condició d'aforada d'Estrada ha fet que el seu cas salti al TSJC, però el jutge d'instrucció número 6 mantenia que era ell qui havia de tancar la instrucció. El TSJC, però, agafar les regnes del cas, i un cop analitzat tot n'ha determinat l'arxivament.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va encarregar un informe als serveis jurídics del Parlament perquè la diputada de la CUP Laia Estrada pogués argumentar davant la Justícia que té immunitat, i que només pot ser detinguda en cas de delicte flagrant.

"He demanat que es fes una certificació oficial dels serveis de la cambra conforme ets diputada del Parlament. L’article 22 del nostre reglament et reconeix la immunitat. Estableix que durant llur mandat, els diputats no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant", va explicar Borràs en aquell moment.

El cas

Estrada va ser citada a declarar als jutjats de Tarragona el 30 de desembre de 2020 i el 21 de gener de 2021, però no s’hi va presentar, motiu pel qual la jutgessa n’havia dictat l’ordre de detenció.

El 21 de desembre del 2018, durant el Consell de Ministres, hi va haver talls a diverses carreteres i concentracions en diversos punts de Barcelona i càrregues dels Mossos d’Esquadra en el perímetre de seguretat de la Llotja de Mar, on es va celebrar la reunió de l'executiu espanyol. Les protestes van acabar amb una manifestació en la qual van participar unes 80.000 persones. Hi va haver altres manifestacions a Girona, l’Ampolla, Tarragona i Lleida.