El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha inadmès la querella de la fiscalia madrilenya contra la líder de Vox a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, per falsedat documental en document públic relacionada amb la falsificació d'un visat del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics.

En una interlocutòria, la sala civil i penal creu que els fets relatats "no reuneixen els caràcters del delicte de falsedat documental atribuït a la querellada". En aquest cas, els magistrats sostenen que es tracta d'una falsificació "tan grollera i perceptible a simple vista" que no podia "en cap cas tenir efecte com a autèntic i degut visat".

"La tosquedat del procediment no permet afirmar l'entitat penal dels fets", diuen. El tribunal considera que perquè existeixi aquest delicte "és requisit nuclear que l'alteració de la veritat tingui un mínim considerable d'aparença, una entitat suficient que sigui capaç d'induir a error".

La querella la va presentar el passat mes de maig la Fiscalia de Madrid per un delicte de falsedat documental, on l'acusaven de falsificar un visat del Col·legi d'Aparelladors mentre exercia com arquitecta.

Una denúncia de Más Madrid

El passat mes de gener, la Fiscalia va rebre una denúncia per part del partit madrileny Más Madrid contra Monasterio per possibles falsedats documentals i estafes de Monasterio com arquitecta. A partir d'aquí, el Ministeri Públic va iniciar una investigació on van concloure que existien indicis suficients en un dels casos, vinculat a la reforma d'un loft propietat del presentador de televisió Arturo Valls, l'únic delicte que encara no hauria prescrit. 

Segons la denúncia de Más Madrid, el 2005 una aparelladora que treballava a l'estudi de Monasterio va sol·licitar un visat al Col·legi d'Aparelladors de Madrid de manera legal i segons el procediment. Arran d'això, entre 2011 i 2016 Monasterio hauria sol·licitat una llicència fotocopiant l'etiqueta que va rebre l'aparelladora l'any 2005 i fent-la passar per vàlida en un projecte totalment diferent.

Malauradament, aquest no és el primer escàndol en el qual Monasterio es troba envolta en relació amb el seu ofici. Encara que no es va treure el títol d'Arquitectura ni es va col·legiar al Col·legi d'Arquitectes de Madrid fins al 2009, Monasterio va obrir el seu propi estudi, Rocío Monasterio y Asociados, l'any 2000. Segons El País, Monasterio figura com arquitecta en uns plànols del 2003.

 

Foto principal: La dirigent de Vox a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio / Europa Press