La Fiscalia de Madrid ha presentat una querella contra la diputada Rocío Monasterio, la presidenta i portaveu de Vox a la capital, per un delicte de falsedat documental, on l'acusen de falsificar un visat del Col·legi d'Aparelladors mentre exercia com arquitecta, segons recull El Mundo.

El passat mes de gener, la Fiscalia va rebre una denúncia per part del partit madrileny Más Madrid contra Monasterio per diverses possibles falsedats documentals i estafes de Monasterio com arquitecta. A partir d'aquí, el Ministeri Públic va iniciar una investigació on hi han conclòs que existeixen indicis suficients en un dels casos, vinculat a la reforma d'un loft propietat del presentador de televisió Arturo Valls, l'únic delicte que encara no hauria prescrit.

Ja que Monasterio és una diputada autonòmica, és el Tribunal Superior de Justícia de Madrid que prendrà control de la investigació.

Falsificació de documents

Segons la denúncia de Más Madrid, el 2005 una aparelladora que treballava a l'estudi de Monasterio va sol·licitar un visat al Col·legi d'Aparelladors de Madrid de manera legal i segons el procediment. Arran d'això, entre 2011 i 2016 Monasterio hauria sol·licitat una llicència fotocopiant l'etiqueta que va rebre l'aparelladora l'any 2005 i fent-la passar per vàlida en un projecte totalment diferent.

Degoteig d'irregularitats

Malauradament, aquest no és el primer escàndol en el qual Monasterio es troba envolta en relació amb el seu ofici. Encara que no es va treure el títol d'Arquitectura ni es va col·legiar al Col·legi d'Arquitectes de Madrid fins al 2009, Monasterio va obrir el seu propi estudi, Rocío Monasterio y Asociados, l'any 2000. Segons El País, Monasterio figura com arquitecta en uns plànols del 2003.

A més, elDiario.es va revelar que Monasterio també va signar certificacions d'obra, que és un document que acredita que s'han executat una sèrie de partides (cimentació, estructura, instal·lacions...) conforme al que figura al projecte d'execució i al pressupost. Segons aquesta informació, Monasterio va firmar aquestes certificacions el 2004 (seguia sense estar col·legiada) i ho va fer com a "direcció facultativa". Una certificació d'obra com a direcció facultativa només la pot firmar un arquitecte o un aparellador, el que suposaria "uns fets molt greus".

D'altra banda, Monasterio ha estat acusada una desena de vegades de dur a terme reformes sense tenir els permisos adequats. Per exemple, el mateix Arturo Valls la va contractar el 2005 per reformar un local comercial i convertir-lo en un habitatge tipus loft. I així ho va fer, tot i que, presumptament, saltant-se la llei, ja que mai no va tramitar la llicència d'obra corresponent.

Foto principal: Rocío Monasterio, presidenta de Vox Madrid / Europa Press