La Fiscalia Anticorrupció espanyola té diligències obertes per saber si es va cometre un delicte de corrupció en les transaccions internacionals pel cobrament de presumptes comissions en la construcció de l'AVE a la Meca per part de ciutadans espanyols, tal i com assegura El Independiente

El citat mitjà explica que Anticorrupció ha sol·licitat a la fiscalia suïssa que li enviï les dades que té de la seva pròpia investigació sobre els 100 milions que el rei emèrit Joan Carles I va rebre al seu compte de panamà i si tenen alguna relació amb les comissions a Aràbia Saudita. 

En el cas que la informació sol·licitada per part d'Anticorrupció contingui indicis contra el rei emèrit de delictes econòmics com el blanqueig, la Fiscalia pot presentar els fets davant la Sala Penal del Tribunal Suprem, que seria la competent per investigar Joan Carles I com a aforat. 

La setmana passada es va fer públic que la fiscalia suïssa està investigant un compte amb 100 milions de dòlars del rei Joan Carles a Ginebra, segons el diari suís Tribune de Genève. Aquests diners procedeixen suposadament d'una donació, feta el 2007 pel ministeri de Finances de la casa reial saudita al beneficiari del compte en el banc Mirabaud. El compte corrent anava a nom de la fundació Lucum, una entitat panamenca de la qual Joan Carles I és l’únic beneficiari.

Posteriorment, des d'aquest compte, s'hauria fet una donació milionària a l’antiga amant del rei Joan Carles, Corinna Larsen. La donació, segons l’advocat de Larsen, era un regal del rei emèrit. El fiscal suís Yves Bertossa vol aclarir si aquests diners eren una comissió pagada a Corinna pel seu paper de mediadora en el contracte de les obres de l’AVE a la Meca, a l’Aràbia Saudita.