La Fiscalia Anticorrupció espanyola ha remès una comissió rogatòria a Suïssa per conèixer formalment la investigació que la justícia helvètica segueix per una donació de 65 milions d'euros des d'una fundació panamenya vinculada a Joan Carles I a un compte de la seva antiga parella sentimental Corinna Larsen, segons informa eldiario.es.

La sol·licitud d'informació d'Anticorrupció es produeix després que la Fiscalia suïssa fes el mateix amb els seus col·legues espanyols. L'intercanvi d'informació entre fiscals dels dos països es produeix perquè Anticorrupció manté obertes unes diligències per un presumpte delicte de suborn internacional en la construcció de l'AVE a La Meca i a Suïssa sospiten que aquest podria ser precisament l'origen inicial dels fons que van acabar en mans de Corinna Larsen.

La fiscalia suïssa està investigant un compte amb 100 milions de dòlars del rei Joan Carles a Ginebra, segons el diari suís Tribune de Genève. Aquests diners procedeixen suposadament d'una donació, feta el 2007 pel ministeri de Finances de la casa reial saudita al beneficiari del compte al banc Mirabaud. El compte corrent anava a nom de la fundació Lucum, una entitat panamenca de la qual Joan Carlos I és l'únic beneficiari.

Posteriorment, des d'aquest compte, s'hauria fet una donació milionària a l'antiga amant del rei Joan Carles, Corinna Larsen. La donació, segons l'advocat de Larsen, era un regal del rei emèrit. El fiscal suís Yves Bertossa vol aclarir si aquests diners eren una comissió pagada a Corinna pel seu paper de mediadora en el contracte de les obres de l'AVE a la Meca, a l'Aràbia Saudita.

La transacció, de 65 milions d'euros, va ser detectada durant la investigació judicial als despatxos d'Arturo Fasana, gestor de fons amb seu a Ginebra, i l'advocat Dante Canonica, que actuarien de testaferros de Joan Carles I, segons ha avançat el diari El País.

El 19 de desembre passat el jutge va citar a declarar com investigats Corinna Larsen, Fasana, Canonica i els dos representants del banc Mirabaud, d'on era el compte des del qual es va enviar la transferència milionària a Corinna i que ella va rebre en un compte localitzat a les Bahames.