L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, ha superat el seu segon "impeachment", el judici polític que podia inhabilitar-lo de participar en política. Finalment, però, el Senat l'ha absolt de les seves responsabilitats en l'assalt al Capitoli el 6 de gener d'aquest any.

Amb 57 vots a favor de la seva culpabilitat (5 dels quals republicans) i 43 en contra, no s'ha arribat al límit de dos terços per declarar-lo culpable i inhabilitar-lo. "Als ulls dels americans i la història, serà culpable. Espero que rebi el rebuig dels americans si mai es torna a presentar en política", ha dit el Líder de la Majoria Demòcrata del Senat, Chuck Schumer, en el seu discurs després de la votació del Senat.

La conversa de Trump el dia de l'assalt al Capitoli

Aquest dissabte, la cadena nord-americana CNN va publicar en exclusiva els detalls de la conversa entre Donald Trump i el líder republicà de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy. Mentre començava a produir-se l'assalt al Capitoli, Trump i McCarthy van tenir una acalorada conversa telefònica on l'aleshores president va rebutjar actuar per evitar-ho.

asaltantes capitolio eeuu 6 enero 2021 - Efe

El Senat ha absolt Donald Trump de les seves responsabilitats en l'assalt al Capitoli el 6 de gener d'aquest any. Imatge dels assaltants pro-Trump. / EFE

El líder de la Cambra de Representants va demanar a Trump que frenés l'assalt al Capitoli, però el president es va mantenir inamovible en la creença que les eleccions havien sigut un frau - una teoria de la conspiració que va defensar fins al dia que Joe Biden va reemplaçar-lo en el càrrec. "Bé, Kevin, suposo que aquesta gent està més molesta que tu pels resultats de les eleccions", va etzibar Trump a McCarthy segons reprodueix la CNN.

L'oportunitat dels demòcrates per portar testimonis

Els membres del partit Demòcrata volien aprofitar aquesta nova revelació per portar nous testimonis al judici polític i demostrar així el paper de Trump en l'assalt al Capitoli. Els demòcrates ja havien defensat abans que Trump va plantar una llavor d'odi en els seus fidels seguidors durant les setmanes que van precedir l'assalt al Capitoli. El demòcrata Eric Swalwell va apuntar en una de les sessions del judici que va anar "construint aquesta horda durant molts mesos", "repetint els mateixos missatges" i culminant en el seu discurs del 6 de gener a Washington.

Ara, però, la revelació de la conversa telefònica deixava més en evidència a Donald Trump, relacionant-lo directament amb l'assalt i el seu posicionament a favor dels assaltants. Tot i això, finalment s'han desdit de demanar nous testimonis, que haguessin allargat el judici en marxa des del 9 de febrer, i aquest diumenge el Senat ha absolt el 45è president dels Estats Units.

 

Imatge principal: L'expresident Donald Trump després de la seva absolució en el primer "impeachment", el 7 de febrer de 2020. / EFE