Els líders de tots els grups parlamentaris han aprofitat el ple al Parlament de Catalunya per valorar la victòria del republicà Donald Trump a les eleccions presidencials nord-americanes. Tots els líders s’han mostrat sorpresos però amb diferents matisos.

Preocupació de Puigdemont

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha manifestat la seva preocupació per la victòria de Donald Trump i per les “noves incerteses” que generarà, una posició política que, segons ell, té “bastanta unanimitat” en el catalanisme.

En la sessió de control al Parlament i en resposta a les preguntes del president del grup del PPC, Xavier Garcia Albiol, Puigdemont ha defensat que el catalanisme ha estat sempre militant contra les causes que defensen els populismes i ha assenyalat que la primera en felicitar Trump ha estat la presidenta del Front Nacional francès, Marine Le Pen.

Tot i admetre que no li agrada la tria dels nordamericans, Puigdemont ha afegit que s’ha de respectar i aprendre a gestionar les “noves incerteses”.

Per la seva banda, el vicepresident Oriol Junqueras -responsable també de la conselleria d’Economia, ha afegit que estaran atents a com afectarà l’elecció de Trump a la política monetària i al dòlar i la resposta del govern xinès i japonès. També a l’evolució del comerç internacional: si s’imposaran quotes a l’importació, mesures aranzelàries...

Per últim, en la dimensió de la política internacional, veure què passa amb el reequilibri de l’Àsia-Pacífic impulsat per Hillary Clinton quan era secretaria d’Estat; la relació amb Europa i la política al Pròxim Orient.  

Iceta, respecte

"Una molt mala notícia, en general ho és pels demòcrates, però així decidit els ciutadans. Espero que la presidència de trump s'assembli més al missatge d'avui que a la seva campanya”, ha apuntat el president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta.

Albiol: mantenir bones relacions

El president del grup parlamentari del PP, Xavier Garcia Albiol, ha felicitat Trump i ha dit que respecten la decisió del poble nord-americà.

Garcia Albiol ha assenyalat que Espanya sempre ha tingut bones relacions amb els Estats Units i ha subratllat que espera que segueixi així: “En aquests moments Estats Units és un soci estratègic d’Espanya i la voluntat del govern d’Espanya i el PP és seguir així”.

D’altra banda, Albiol ha criticat les declaracions del president de la Generalitat que, ha dit, expressi la seva inquietud pel que passarà als Estats Units, “des d’un punt de vista d’inestabilitat institucional, quan si hi ha algun exemple d’un govern irresponsable és el govern de Catalunya”.

Arrimadas i el populisme

La presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, ha afirmat que la victòria de Donald Trump als Estats Units urgeix a construir una alternativa política "sensata" que eviti el triomf del populisme també a l'Estat espanyol. En declaracions als mitjans, Arrimadas ha expressat el seu respecte pel resultat i ha reconegut la "sorpresa" i ha apuntat que el resultat evidencia és que no s'ha sabut donar solució al "patiment de la classe mitjana i treballadora després d'un moment de crisi horrorós" i per això ha dit que cal construir una alternativa "que parli de solucions realistes" i no es deixi "emportar per posicions màgiques, ni campanyes populistes". D'altra banda, ha considerat que el paper d'Espanya ha de ser el de mantenir una relació "cordial" amb el nou govern dels Estats Units.

Nuet: Trump no però Hillary tampoc

Per la seva banda, des de CSQP, Joan Josep Nuet ha mostrat la seva preocupació però ha assenyalat que la candidata demòcrata, Hillary Clinton, tampoc era una bona opció perquè representa el seguidisme de les polítiques que castiguen a les classes treballadores.

“El que hi ha darrere del triomf de Trump són unes polítiques neoliberals que han empobrit milions de persones i això ha creat una onada d’indignació igual que a Europa també les hem viscut. Quan la indignació no té una alternativa democràtica, va cap a fenòmens monstruosos com Donald Trump o Le Pen a França”, ha argumentat.

En aquest punt, Nuet ha advertit que cal que en prenguem exemple i que les polítiques neoliberals i de retallades ens poden posar en una situació similar a casa nostra, “no surten gratis. Seguir insistint en aquestes polítiques ens sortirà molt car”.