El president dels Estats Units, Donald Trump, ha plantejat ajornar les eleccions presidencials del novembre perquè creu que serien les més "inexactes i fraudulentes de la història". Trump ha culpabilitzat el vot per correu, que serà la fórmula majoritària de vot dels propers comicis a causa de la pandèmia del coronavirus. "Serà una gran vergonya als EUA", ha escrit en el seu compte de Twitter, on planteja ajornar les eleccions fins que la gent pugui votar de manera "adequada i segura".

Aquestes declaracions arriben després que les últimes enquestes es mostrin desfavorables a la seva candidatura. No només podria perdre la victòria en estats on el 2016 va guanyar sense problemes, sinó que a més hi ha una desaprovació general sobre la seva gestió de la pandèmia. Donald Trump ha sigut un dels grans negacionistes de la crisi de la Covid-19, i això ha portat els Estats Units a ser el país on s'han registrat més morts, amb uns estralls econòmics sense precedents.

Té l'autoritat per fer-ho?

El president nord-americà ha atacat durament el vot per correu com a responsable d'un presumpte resultat electoral "inexacte" en les properes eleccions del novembre. Aquesta serà la fórmula majoritària ens els propers comicis a causa de la pandèmia de la Covid-19, que ha afectat molt durament el país. 

Donald Trump EFE

El president Donald Trump en un acte de campanya. / Efe

Tot i que no hi ha una evidència real que el vot per correu distorsioni els resultats, Trump planteja una solució que no ha passat mai en la història dels Estats Units: posposar les eleccions presidencials. Tot i això, Trump no tindria l'autoritat per fer-ho, segons la CNN. La constitució estatunidenca estableix el Congrés com a responsable de determinar la data de les eleccions.

La situació de la pandèmia

Els Estats Units és el país amb més morts per coronavirus del món. De fet, aquest dimecres va superar les 150.000 morts a causa de la Covid-19, quan els contagis continuen augmentant a l'oest i sud del país, i ja suma 4,39 milions de casos confirmats.

El recompte independent de la Universitat Johns Hopkins va xifrar en 150.034 les morts a causa de la pandèmia, la qual cosa suposa un 22,6 % del total de morts al món, que aquest dimecres sumaven 662.297.