El president dels Estats Units, Donald Trump, s'ha llançat a l'ofensiva contra els seus veïns llatinoamericans. Divendres passat 29 de març va amenaçar de tancar la frontera sud, i va advertir que ho podria fer "la propera setmana" si Mèxic no atura "immediatament" tota la immigració il·legal. "Si Mèxic no atura immediatament tota la immigració il·legal que ingressa als Estats Units a través de la nostra frontera sud, estaré tancant la frontera o grans seccions de la frontera la propera setmana", va dir Trump en el seu compte de Twitter.

"Ells guanyen més de 100.000 milions de dòlars a l'any a costa dels Estats Units. Per tant, el Congrés ha de canviar les nostres lleis migratòries febles ara i Mèxic ha d'impedir que els il·legals ingressin als Estats Units", va reclamar. Trump va defensar que el tancament fronterer "seria una bona cosa" i es va queixar que els EUA "perden molts diners", en assenyalar que a la situació migratòria s'afegeix el tràfic de drogues.

Aquest dimecres, el cap de la Patrulla Fronterera dels Estats Units, Kevin McAleenan, ha avisat d'un "punt de faci fallida" a la frontera sud davant de la falta de recursos per gestionar l'arribada creixent de migrants. Des d'El Paso (Texas), un dels punts fronterers calents, McAleenan ha reconegut que els seus agents estan desbordats i que estan deixant lliures "de mala gana" els immigrants detinguts després de realitzar-los verificacions superficials d'antecedents. A causa d'aquesta situació, Trump ha declarat una emergència nacional per finançar la construcció del seu polèmic mur amb Mèxic davant de la negativa del Congrés nord-americà d'aportar fons per a això.

MUR MEXIC EFE

Mur que separa els Estats Units i Mèxic | EFE

Final dels ajuts al Triangle Nord

L'endemà, aquest dissabte 30, el mandatari nord-americà ha complert l'amenaça que havia proferit durant mesos i ha ordenat suspendre tota mena d'assistència als països del Triangle Nord d'Amèrica Central (el Salvador, Guatemala i Hondures), ha dit avui a Efe un portaveu del Departament d'Estat. La decisió es va prendre divendres a la nit després que Trump critiqués els tres països per "no fer res" pels nord-americans i permetre la formació de caravanes de migrants que tenen per objectiu arribar als Estats Units.

"Per instruccions del secretari (Pompeo), estem complint les ordres del president i acabant els programes d'assistència exterior per als països del Triangle Nord de l'any fiscal 2017 i 2018. Entaularem converses amb el Congrés com a part d'aquest procés", ha explicat la font. El portaveu no ha precisat quina quantitat de fons es veuran afectats per la decisió de Trump i s'ha limitat a dir que impactarà als diners que el Congrés va aprovar per a Guatemala, Hondures i El Salvador durant l'any fiscal 2017 (d'octubre de 2016 fins al setembre de 2017) i el mateix període de 2018.

En concret, segons les últimes dades del Departament d'Estat, el 2018, els Estats Units han aprovat 120 milions de dòlars per a Guatemala, 80 milions per a Hondures i 58 milions per al Salvador. Mentrestant, el 2017, els Estats Units van destinar 140 milions a Guatemala, 95 milions a Hondures i 73 milions al Salvador.