El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha assegurat aquest dimarts que "el dret a l'autodeterminació dels pobles és important". Preguntat per l'1-O i la situació a Catalunya, Trudeau ha evitat valorar el que considera un "procés intern" però ha defensat el dret a l'autodeterminació.

"He viscut moltes batalles referendàries com a ferm quebequès, i una de les coses que s'esperen és que els altres països no s'impliquin en els processos interns", ha assegurat durant una roda de premsa a Ottawa. "No tinc comentaris a fer sobre la situació a Espanya", ha remarcat. Tot i això, ha dit estar "convençut" de la importància del dret a l'autodeterminació, que ha recordat que el Canadà "sempre ha respectat".

"Sempre hem estat convençuts que el dret dels pobles a l'autodeterminació és important", ha dit, quan els periodistes li han insistit sobre la situació a Catalunya i la reacció de l'Estat espanyol. "És certament una cosa que sempre hem respectat pel que fa al Canadà, però no tinc comentaris a fer sobre la situació a Espanya", ha reiterat.

Aquesta valoració de Trudeau arriba a 12 dies del referèndum i després de dies de declaracions internacionals arran del cas català. Divendres s'hi va referir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i en els últims dies també portaveus del govern d'Hongria i dels Estats Units