Hongria assegura que "respectarà la voluntat del poble" que resulti del referèndum d'independència del proper 1-O. Ho ha dit aquest dilluns del portaveu del govern hongarès, Zoltán Kovács, en una roda de premsa a Brussel·les en ser preguntat sobre aquest tema.

"La voluntat de les persones és sempre el que importa, aquesta és la posició", ha explicat el representant del primer ministre, Viktor Orbán. "Aquest és un tema intern d'Espanya i Catalunya i ha de ser la seva decisió. Tots hem de respectar la voluntat de les persones, això es diu democràcia", ha afegit, segons avança Politico. Tot i això, Kovács no ha concretat si el país reconeixeria la independència de Catalunya en el cas que es declarés.

Més tard, el portaveu ha negat haver-se referit a la consulta independentista de l'1 d'octubre a Catalunya i ha assegurat que s'havia limitat a dir que el que importa és l'opinió de la gent però "respectant les normes". "No he pronunciat la paraula 'referèndum' i menys que Hongria tingués alguna relació (amb el referèndum)", ha afirmat Kovács a Efe en un correu electrònic enviat des de Bruselas.

"El considerem com un assumpte intern d'Espanya i, com sempre en aquests casos, el que importa és l'opinió de la gent, respectant les normes", ha assegurat Kovács, que també ha criticat "alguns periodistes" que suposadament "tenen problemes a l'interpretar textos".

La rectificació del portaveu del Govern hongarès té similituds amb la que va fer el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que va assegura que la UE respectarà el resultat del referèndum i després va matisar que ho faria en cas que fos un referèndum pactat.