El Departament d'Estat dels EUA ha afirmat avui que el referèndum sobre la independència convocat pel Govern català per a l'1 d'octubre és "un assumpte intern" d'Espanya. Tot i això, la portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert, ha assegurat que des dels Estats Units no "interferiran" i treballaran "amb el govern que en surti".

En roda de premsa amb mitjans internacionals, la portaveu ha assegurat que "el referèndum, des del punt de vista dels EUA, és un assumpte intern". Ara bé, també ha afegit que "no interferiran en qüestions nacionals" i que deixaran que "el govern d'allà i la seva gent ho resolguin i treballarem amb qualsevol govern o entitat que en surti".

Nauert comentava així el referèndum d'independència de l'1 d'octubre, després d'afirmar que no està "familiaritzada amb el tema".

Les declaracions de Nauert es produeixen pocs dies abans que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, es reuneixi a la Casa Blanca amb el president nord-americà, Donald Trump, el pròxim 26 de setembre durant una visita oficial als EUA. La portaveu, però, ha eludit assenyalar si els dos líders discutiran aquest assumpte en la seva trobada.

Tampoc ha volgut comentar si Trump reiterarà la postura expressada per l'expresident Barack Obama el 2015, en una reunió amb el rei Felip VI a Washington, en la qual va dir que els EUA estan "profundament compromesos a mantenir la relació amb una Espanya forta i unida".