El PP nega que hagi pressionat el conseller del Banc d'Espanya Antonio Cabrales perquè presentés la renúncia només sis hores després d'assumir el càrrec a proposta del PP fruit d'un acord entre els populars i el govern espanyol. Des de Génova asseguren que no tenien coneixement previ del fet que Canales, catedràtic de la Universitat Carlos III de Madrid, havia signat l'abril del 2018 un manifest en suport a l'exconsellera Clara Ponsatí. En la mateixa línia es va expressar el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, el qual veu "correcte" que Cabrales hagi plegat i confirma que la seva formació "desconeixia aquests antecedents que per a molta gent són incompatibles amb formar part d'un organisme de l'Estat", i subratlla que ha estat el mateix Cabrales qui ha renunciat perquè "no volia produir tensions al Banc d'Espanya amb la seva presència". Amb aquestes paraules desvincula la decisió del conseller del Banc d'Espanya del seu partit, però un alt càrrec del PP sí que hauria despenjat el telèfon.

Segons indica La Vanguardia, la dirigent del PP Cuca Gamarra va trucar dimarts a Cabrales, segons fonts coneixedores de la conversa que van mantenir. La secretària general del PP va dir al recent conseller que el seu partit no veia clara la designació després de tenir coneixement el manifest de suport a Ponsatí. Així doncs, poques hores després de que el PP defensés el nomenament de Cabrales, feia marxa enrere. Aquesta trucada s'ha fet pública l'endemà que el partit i el seu propi president neguessin tenir res a veure amb la decisió d'Antonio Cabrales. Fonts de l'entorn de la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ja consideraven aquest dimecres que la versió del PP no s'ajusta a la realitat i que Cabrales va dimitir fruit de les pressions de la direcció dels populars.

El manifest que irrita el PP

L'abril del 2018, un grup de professors d'economia sortien en defensa de la consellera Clara Ponsatí davant de l'amenaça d'extradició. 55 companys de la que va ser responsable d'Ensenyament van manifestar el seu rebuig de la persecució judicial de Ponsatí. En l'escrit, es reivindicaven "els principis de l'acció política democràtica i no-violenta" davant les acusacions de rebel·lió i malversació de fons per l'1-O. La vuitena firma, com es pot veure al document, és la de Cabrales, i un dels impulsors del text era Andreu Mas-Colell.

Cabrales és doctor en Economia per la Universitat de Califòrnia i catedràtic per la Universitat Carlos III de Madrid, per la Universitat College de Londres i per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on va conèixer els signants del manifest en suport a Clara Ponatí. Va ser vicepresident executiu de l’European Economic Association, president de l’Associació Espanyola d’Economia i, a part de diversos reconeixements, ha sigut un dels autors de l’agenda España 2050.