Tros de quòniam és un dels insults que utilitza el capità Haddock en els llibres d'aventures de Tintín. És una expressió de la versió catalana, obra del traductor Joaquim Ventalló, com ha recordat avui el mateix president Quim Torra. Ventalló va versionar els volums de Tintín de l'original francès al català, als anys 60.

Quòniam ve del llatí perquè, i es va començar a usar en català per quan algú es llançava a argumentar, utilitzant l’expressió llatina, però sense tenir l’argument construït. L'escriptor Enric Gomà ha precisat que l'insult va néixer dels estudiants universitaris que aprenien llatí entre els segles XVI i XIX, i que té derivacions locals com tros de cònia

Tros de quòniam és l'única expressió catalana que utilitza aquesta paraula, difosa per Ventalló, i vol dir talòs o neci, però llavors es perd el matís que és un insult blanc i culte.

Tros quòniam Haddock

El professor Tornassol i el capità Haddock a El tresor de Rackham el Roig

El president de la Generalitat va assegurar diumenge que el president espanyol, Pedro Sánchez, és "un bon tros de quòniam" per culpar-lo a ell de la judicialització de la política. En un discurs a la inauguració d'Encontats, al mercat del llibre juvenil a Balaguer, Torra ha volgut fer un "homenatge a Joaquim Ventalló", per descriure Sánchez. El president ha assegurat, coincidint amb el tercer aniversari del 20-S, que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són a la presó "per haver pujat a un cotxe", i ha criticat que "mani qui mani" a l'Estat espanyol, la causa independentista acaba als tribunals.

"Ara resulta que el senyor Sánchez ens diu que som els independentistes els que judicializem. Doncs no senyor", ha replicat Torra. El president ha defensat que Sànchez i Cuixart, i la resta de líders independentistes, segueixen encara a la presó per "demanar la llibertat, que es pogués votar en un referèndum, el que qualsevol persona o líder civil demana amb tranquil·litat". "És una vergonya", ha dit.