El president espanyol, Pedro Sánchez, ha culpat l'independentisme en una entrevista a La Sexta, del fet que es mantingui la judicialització del conflicte entre Catalunya i l'Estat. N'ha disculpat totalment les institucions espanyoles. "Qui s'entesta a judicialitzar el conflicte és l'independentisme en no respectar la legalitat", ha deixat anar.

"Em sembla d'una tremenda tristesa el que està passant a Catalunya", ha afegit respecte a la possible decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitar el president Quim Torra, una posició que ha defensat la fiscalia. Sánchez l'ha situat com "l'únic responsable" de la seva possible inhabilitació i ha assegurat que la polèmica per la pancarta en favor dels presos polítics i exiliats que el president va fer penjar a la Generalitat era "absolutament innecessària". Al seu entendre, Torra "hauria d'haver complert els requeriments" de la JEC, encara que ell no fos candidat en les eleccions generals. "Aquest nou capítol de la judicialització qui l'ha portat ha estat el president Torra", ha dit.

Sánchez, que ha demanat "passar pàgina a Catalunya" i "recuperar-hi la bona política". Ha afirmat que està compromès "amb la via del diàleg i el retrobament" i ha confiat reunir aviat la taula de diàleg.

També ha assenyalat que descarta un nou confinament total d'Espanya, com el que es va ordenar a la primavera, tot i la situació crítica de Madrid. "Jo no contemplo un confinament de país. És veritat que el virus és desconegut, però crec que tenim les eines per aturar-lo", ha indicat.

Abans de reunir-se dilluns amb la presidenta madrilenya, Sánchez ha indicat que "espera" que les mesures que ha ordenat Isabel Díaz Ayuso de confinament light puguin ser efectives. "Dilluns aniré [a la seu de la Comunitat] a la Puerta de Sol només a ajudar. L'únic que vull és doblegar la corba a la Comunitat de Madrid", ha afegit.

Sánchez ha assegurat que estan coordinats. "Estem sent testimonis d'una segona onada a tot Europa. Cal transmetre confiança en el sistema i hi ha una coordinació molt alta entre comunitats i Govern central". 

El president espanyol ha desviat pilotes respecte a la fugida del rei emèrit, i ha indicat que desconeix quan tornarà a Espanya.