El rei Felip VI i el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, van assistir aquest dijous a l'entrega del Premi Carlemany al secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, a Aachen (Alemanya).

Segons ha explicat el CDR de Düsseldorf a El Nacional.cat, els independentistes que viuen al país no es van voler perdre aquest desplegament de personalitats espanyoles i els van rebre amb estelades.

"Ens vam assegurar que les estelades fossin visibles tant per al Rei, com per Guterres, que es va acostar a saludar-nos", expliquen des del CDR al mateix temps que afegeixen que "El Borbó Felipe VI i Josep Borrell han vist com les estelades els persegueixen arreu on van". Com es pot veure a les fotografies, el secretari general de l'ONU s'acosta a saludar els manifestants independentistes davant la sorpresa de tothom.

Aquesta trobada entre Borrell i el monarca amb l'alt representant de l'ONU arriba dos dies després que el Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària, dependent del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, emetés una comunicació pel que fa a la presó provisional d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en què considera arbitràries les seves detencions, per la qual cosa reclama la seva posada en llibertat "sense dilació".

L'informe del grup de treball de l'ONU veu la detenció dels líders independentistes com un intent de "reprimir a membres de grups polítics per silenciar el seu clam pel dret a l'autodeterminació".  A més, el text també assegura que se'ls ha negat el seu dret a un "judici just" i a un tribunal "independent i imparcial" , i lamenta que se'ls vulneri, també, la presumpció d'innocència. En aquest sentit, afirma que la privació de llibertat de Cuixart, Sànchez i Junqueras contravé diversos articles de la Declaració Universal de Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.