No hi ha embolic on no hi sigui pel mig l'excomissari José Manuel Villarejo. Aquest dilluns es feia pública la notícia de la bona amistat entre el rei emèrit Joan Carles I i el comerciant d'armes Abdul Rahman El Assir i aquest dimarts El Periódico ja explica que Villarejo té alguna cosa a veure en aquesta relació.

L'excomissari va maniobrar davant de policies i jutges per intentar salvar de la justícia el comerciant d'armes, en busca i captura des del 6 de març de 2020, després de no presentar-se a un judici que s'havia de celebrar a la Secció 15 de l'Audiència Provincial de Madrid, segons consta als seus diaris personals. Abdul Rahman El Assir està en busca i captura per no presentar-se a un judici per defraudar 14,7 milions a la Hisenda espanyola l'any 2019. També ha estat declarat en rebel·lia a França per assumptes de corrupció. Des de fa anys aquest traficant d'armes guarda una sòlida amistat amb Joan Carles I. A més, va ser un dels convidats estrella al casament de Felip VI i a al de la filla de l'expresident Jose María Aznar. Resideix des de fa mesos a Abu Dhabi i acompanya amb freqüència el rei emèrit.

Segons indica El Periódico, la fiscalia reclamava per a El Assir una pena de vuit anys de presó i el pagament d'una multa de 73.923.014 euros, i que a més indemnitzés l'Hisenda Pública en concepte de responsabilitat civil abonant 14,7 milions d'euros. A l'emèrit no li preocupa la situació de fuga del seu amic i mantenen l'amistat durant l'estada de Joan Carles I a Abu Dhabi.

Els tripijocs d'El Assir

El Assir se les va manegar per esquivar la justícia espanyola. Hisenda el perseguia per un delicte fiscal i ell va anar canviant d'advocats i dilatant la causa. Segons el citat mitjà, els seus lletrats sempre anunciaven una imminent conformitat (és el que es fa habitualment amb aquest tipus de delictes, les acusacions i les defenses arriben a un acord per evitar la presó). Aleshores, l'amic de l'emèrit al·legava dificultats per moure els seus diners, deixava les seves propietats a Espanya abandonades i fugia. Els seus judicis es van anar posposant i al final la justícia el va posar en busca i captura.

El paper de Villarejo

La relació de Villarejo amb Abdul Rahman El Assir ve de lluny, almenys des de novembre de 2013, quan l'excomissari va conéixer Adrián de la Joya, un empresari que estava casat amb Cristina Fernández Longoria, la germana de la qual estava casada amb El Assir. "Subjecte molt relacionat que cal tenir en compte", va apuntar Villarejo als seus diaris. 

A principis de 2014 Villarejo va començar a treballar per alliberar El Assir dels seus problemes amb la justícia espanyola. Segons les anotacions de l'excomissari, es va posar en contacte fins a tres ocasions amb l'agent responsable de l'anomenada Operación Avispa contra el tràfic d'armes, Juan Rueda. Villarejo no només va contactar amb Rueda, també amb el director adjunt operatiu (DAO), Eugenio Pino, i el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez.

Tot i els esforços, Villarejo no va aconseguir el seu objectiu, segons les anotacions: "Juan Rueda. Alerta de dificultat per ajudar El Assa. La jutge ho veu difícil". Villarejo va escriure el nom del comerciant d'armes en majúscules i de maneres diferents: "ASSIR". "El ASSA", "EL ASSAR" y "ASSAD".

Aquests són alguns exemples dels diversos tripijocs de Villarejo per ajudar l'amic de l'emèrit. Ara, Joan Carles ha convertit en un amic imprescindible El Assir. "La relació s'havia refredat, però en la soledat de tots dos a Abu Dhabi s'ha tornat a enfortir”, assegura una persona propera a Joan Carles I per El País. “És ​​una amistat de fa més de 30 anys que ningú no ha aconseguit evitar”, afirma una altra font consultada al seu entorn i que omet donar-ne detalls. El diari també subratlla que "un dels testimonis d'aquestes trobades a Abu Dhabi interpreta que El Assir està utilitzant la seva vella amistat amb l'excap de l'Estat com a escut a causa dels seus problemes judicials. Davant d'aquests fets, un portaveu de La Zarzuela respon que les activitats privades de l'emèrit ja no depenen de la Casa del Rei.

 

Foto principal: L'excomissari José Manuel Villarejo arribant a l'Audiència Nacional / EFE